Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monilia laxa
  • 13.04.2018. 08:00

Kiša može da utiče na razvoj monilije na voću

Moniliji pogoduje kiša i relativna vlažnost vazduha preko 85% u vreme cvetanja.

Foto: PIS Vojvodina / Melita Dejanović
  • 1.870
  • 89
  • 0

Prouzrokovač sušenja cvetova i rodnih grančica Monilia laxa, najčešće ugrožava koštičavo voće: breskvu, kajsiju, šljivu, višnju i trešnju. To je vrlo štetno oboljenje, koje uzrokuje masovno propadanje cvetova i grančica, zbog čega prinos biva značajno umanjen. Pogoduje joj kiša i relativna vlažnost vazduha preko 85% u vreme cvetanja, jer dolazi do infekcije patogena kroz cvet, odnosno gljiva kroz tučak prodire u plodnik gde se razvija micelija.

Širenje infekcije

Sa cveta, gljiva se širi na grančice. Brzo se razvija, pa se cvet osuši i prilepi uz grane, te izgleda kao da je oštećen od mraza. Patogen proizvodi toksine, koji se prenose sprovodni sistemom, i oni uzrokuju sušenje grančica. 

"Gljiva prezimi kao micelija u rak-ranama u kori zaraženih grančica, i u mumificiranim plodovima koji se nalaze u krošnji ili na površini zemljišta.  Vlažno i prohladno vreme pogoduje razvoju gljive. U slučaju višegodišnjeg ponavljanja vlažnog vremena u fenofazi cvetanja, stradaju grane i stabla se polako suše, a to je najizraženije kod kajsije, šljive i višnje i breskve", kaže dipl.ing Senka Mišković iz PSS Sremska Mitrovica.

Simptomi monilije

Prvi simptomi monilije manifestuju se posle cvetanja, u vidu nagle promene boje cvetova. Oni postaju mrko sive boje, suše se i propadaju. Simptomi su slični oštećenjima od mraza, ali se kod infekcija ovom gljivom ne suše svi cvetovi, nego oni na pojedinim grančicama.

Kako sprečiti moniliju koštičavog voća?

Suzbijanje monilije

Suzbijanje prouzrokovača sušenja cvetova i rodnih grančica koštičavog voća počinje u fazi mirovanja vegetacije, odnosno prilikom rezidbe. Tada bi trebalo odstraniti suve grane i ukloniti mumificirane plodove sa grana i iz voćnjaka. Hemijsko tretiranje se obavlja u osetljivim fazama razvoja biljaka domaćina, a broj tretiranja zavisi od vremenskih uslova.

"Ukoliko je proleće prohladno i vlažno, prvi tretman uraditi na početku cvetanja sa 10% otvorenih cvetova, drugi u fazi punog cvetanja, a po potrebi i u fazi precvetavanja. Pošto gljiva brzo razvija rezistentnost, potebno je tokom vegetacije vršiti rotaciju aktivnih materija prilikom zaštite voća od ovog patogena. Koriste se preparati na bazi ciprodinila, prohloraza, boskalida + piraklostrobina, tebukonazola, tiofanat-metila, iprodiona, iprodiona + tiofanat-metila", savetuje Miškovićeva.


Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Monilia laxa Monilija Sušenja cvetova i rodnih grančica Koštičavo voće Suzbijanje monilije


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.