Moniliji pogoduje kiša i relativna vlažnost vazduha preko 85% u vreme cvetanja.
Prouzrokovač sušenja cvetova i rodnih grančica Monilia laxa, najčešće ugrožava koštičavo voće: breskvu, kajsiju, šljivu, višnju i trešnju. To je vrlo štetno oboljenje, koje uzrokuje masovno propadanje cvetova i grančica, zbog čega prinos biva značajno umanjen. Pogoduje joj kiša i relativna vlažnost vazduha preko 85% u vreme cvetanja, jer dolazi do infekcije patogena kroz cvet, odnosno gljiva kroz tučak prodire u plodnik gde se razvija micelija.
Sa cveta, gljiva se širi na grančice. Brzo se razvija, pa se cvet osuši i prilepi uz grane, te izgleda kao da je oštećen od mraza. Patogen proizvodi toksine, koji se prenose sprovodni sistemom, i oni uzrokuju sušenje grančica.
"Gljiva prezimi kao micelija u rak-ranama u kori zaraženih grančica, i u mumificiranim plodovima koji se nalaze u krošnji ili na površini zemljišta. Vlažno i prohladno vreme pogoduje razvoju gljive. U slučaju višegodišnjeg ponavljanja vlažnog vremena u fenofazi cvetanja, stradaju grane i stabla se polako suše, a to je najizraženije kod kajsije, šljive i višnje i breskve", kaže dipl.ing Senka Mišković iz PSS Sremska Mitrovica.
Prvi simptomi monilije manifestuju se posle cvetanja, u vidu nagle promene boje cvetova. Oni postaju mrko sive boje, suše se i propadaju. Simptomi su slični oštećenjima od mraza, ali se kod infekcija ovom gljivom ne suše svi cvetovi, nego oni na pojedinim grančicama.
Suzbijanje prouzrokovača sušenja cvetova i rodnih grančica koštičavog voća počinje u fazi mirovanja vegetacije, odnosno prilikom rezidbe. Tada bi trebalo odstraniti suve grane i ukloniti mumificirane plodove sa grana i iz voćnjaka. Hemijsko tretiranje se obavlja u osetljivim fazama razvoja biljaka domaćina, a broj tretiranja zavisi od vremenskih uslova.
"Ukoliko je proleće prohladno i vlažno, prvi tretman uraditi na početku cvetanja sa 10% otvorenih cvetova, drugi u fazi punog cvetanja, a po potrebi i u fazi precvetavanja. Pošto gljiva brzo razvija rezistentnost, potebno je tokom vegetacije vršiti rotaciju aktivnih materija prilikom zaštite voća od ovog patogena. Koriste se preparati na bazi ciprodinila, prohloraza, boskalida + piraklostrobina, tebukonazola, tiofanat-metila, iprodiona, iprodiona + tiofanat-metila", savetuje Miškovićeva.
Izvori
Tagovi
Autorka