Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Insekti na grožđu
  • 03.11.2019. 12:00

Klopkama rešite problem osa i stršljena u vinogradu

Svake godine, u periodu berbe grožđa javlja se aktuelna tema štete na grozdovima od osa i stršljena. Ovo je redovna pojava u vinogradima, bez obzira da li su u pitanju stone ili vinske sorte.

Foto: Depositphotos/stephenkirsh
  • 3.464
  • 155
  • 0

Svake godine, u periodu berbe grožđa javlja se aktuelna tema štete na grozdovima od osa i stršljena. Ovo je redovna pojava u vinogradima, bez obzira da li su u pitanju stone ili vinske sorte.

Čim počne šarak grožđa, ose i stršljenovi buše bobice i sišu slatki sok. Otvorene bobice napadaju i drugi insekti poput pčela ili drozofile suzuki, kao i gljivične bolesti (npr., Botritis cinerea). Štete nastale u vinogradu usled napada osa i stršljenova mogu da budu veoma velike, a zavise pre svega od veličine samog zasada, kao i od intenziteta napada. Po pravilu mnogo su veće štete na stonim sortama u odnosu na vinske. Veće štete su na sortama sa tankom pokožicom, kao što su plovdina, skadarka, ezerjo i druge, u odnosu na sorte sa debljom pokožicom poput rizlinga.

Direktne i indirektne štete

Osim direktne štete na bobicama koje sišu insekti, mnogo veće su indirektne štete koje mogu da se jave usled pojave truleži na oštećenim grozdovima. Osim samih šteta na plodovima, često se dešava da (tokom berbe grožđa) berače ujede osa ili stršljen, što može da bude veoma opasno ako je osoba alergična na ujed ovih insekata.

Borba protiv štetnih insekata može da se vrši na više načina. U primeni su hemijske i mehaničke mere borbe protiv insekata.

Insekticidi i kopke

Hemijske mere borbe sastoje se u upotrebi insekticida uz strogo pridržavanja karence za primenjeni preparat. Na manjim parcelama i tokom berbe moguće je insekticidima tretirati gnezda insekata, ali samo van zasada. Osinjaci se najčešće uništavaju tretiranjem insekticidnim sprejom rano ujutro ili u kasnim večernjim satima dok ose još ne lete.

Kako napraviti efikasnu klopku za stršljene

Mehaničke mere borbe se sastoje u postavljanju klopki za hvatanje insekata kao i u mehaničkom uništavanju gnezda insekata. Uništavanje samih gnezda opasan je i mukotrpan posao koji je moguće obaviti samo u manjim zasadima. Postavljanje klopki izuzetno je efikasan način uništavanja osa i stršljenova koji prave štete na bobicama grožđa. Pri postavljanju klopki mora da se vodi računa da se u iste ne hvataju pčele.

Kako na pravi način napraviti klopku

Plastične boce izbuše se sa strane (nekoliko rupa je dovoljno) pa se u njih sipa vinsko sirće, vino, gnječeno voće ili pivo. Ne smeju da se koriste voćni sokovi ili med koji privlače pčele. Tako pripremljene boce okačiti po obodu parcele kao i na naslon po vinogradu.

Stršljeni, problem za ljude i pčele - kako ih se rešiti

U borbi protiv osa i stršljenova, vinogradari moraju da budu odlučni i uporni posebno tokom faze šarka grožđa jer otvorene bobice mogu da uzrokuju velike štete usled pojave sive truleži objašnjava diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, Danko Petrović, iz PSSS Kragujevac.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Berba grožđa Gljivične bolesti grožđa Ose i stršljeni Klopke Danko Petrović

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta