• Jabuka i bolesti
  • 28.09.2019. 08:00

Koje sorte jabuka mogu da se gaje bez prskanja?

Voćarski stručnjaci, zaštitari i robni proizvođači ističu da se u pojedinim godinama tokom vegetacije jabuka prska od 15 do 20 puta. Zbog toga se u poslednje vreme sve veći broj potencijalnih odgajivača, a naročito oni koji sade na okućnicama, raspituju o nabavci sadnica sorti koje su otporne na bolesti i štetočine.

Foto: Depositphotos/sanddebeautheil
  • 2.557
  • 232
  • 0

Sorte jabuka otporne na bolesti: čađavu krastavost, pepelnicu, plamenjaču, u Srbiju su stigle pre četiri decenije. Gajene su i na većim površinama, ali uglavnom na manjim parcelama (okućnicama). Posebno su bile zanimljive vikendašima jer nisu morali da ih prskaju. 

Prima veoma rodna i kvalitetna sorta

Od sorti otpornih na čađavu krastavost, selekcionisanih u svetu, kod nas su gajene: prima, prisila, redfri, džonfri, prijam, fridom, liberta. Od ovih pomenutih sorti najbolje se pokazala prima. Sazreva sredinom avgusta. Po sadnji brzo prorodi i redovno rađa. Plod je crvenkasto-zelen, nešto sitniji ali ukusan i kvalitetan. Sličnih osobina je i sorta prisila. Sazreva desetak dana posle prime. Meso joj je slično starkingu, ali po kvalitetu zaostaje za primom.

U Americi se dosta gaje redfri i džonafri, sorte crvenih pokožica. Redfri sazreva u julu, a plod sorte džonafri je sličan jonatanu.

Uzgoj stubastih jabuka na okućnici

Otporne na bolesti ali ne i na štetne insekte

Po rečima stručnjaka uspešna proizvodnja ovih sorti je moguća uz samo dva prskanja u zavisnosti od vremenskih uslova i pojave štetočina, pre svega minera, paukova i karpokapse. I uz tako smanjena prskanja može da se proizvede oko 30 tona jabuka po hektaru uz hemijsku uštedu i do 50 odsto u odnosu na druge selekcije.

"Ove sorte su se u našoj zemlji raširile prvenstveno zbog ugrađene otpornosti na bolesti. I u našim klimatskim uslovima one su tu otpornost u potpunosti zadržale. Ako se porede s klasičnim neotpornim sortama, tada se njihova zaštita postiže sa trećinom prskanja. Ali kada je u pitanju zaštita od štetnih insekata - nema nikakve razlike, ističe Aleksandar Antić, diplomirani inženjer voćartsva, specijalista za kalemljenje voćaka.

Kaleme se na podlozi M-9, a najbolji uzgojni sistem je pilar

Po rečima Antića sve sorte koje su otporne na bolesti spadaju u red bujnih, pa se kaleme na podlogu M-9, a najbolji sistem uzgoja stabla je pilar. Razmak sadnje u tom sistemu je tri-četiri metra međuredno i metar do metar i po u redu. S takvom sadnjom, po hektaru u četvrtoj godini može se obrati 20 tona plodova, a u petoj znatno više.

Autohtone sorte jabuke - neiskorišćeno bogatstvo

Letnje zrenje i kratko čuvanje plodova u hladnjačama - najveće mane

Uz sve dobre osobine koje su uslovile širenje ovih sorti (otpornost, kvalitet i obojenost plodova), ove sorte imaju i nekoliko mana koje im ograničavaju komercijalnu proizvodnju. Naime, one sazrevaju u vreme najvećeg obilja voća (avgust), pa prezasićeno tržište ne može da ih prihvati.

Druga mana ovih sorti je slabo čuvanje. Odmah posle berbe se ne mogu odjednom prodati, pa je jedino rešenje uskladištenje obranih plodova. Međutim, sve nabrojane sorte podnose najviše dva meseca u skladištu, odnosno hladnjači. Ali, prodaja ni tada nije velika jer sazrevaju i pristižu jesenje sorte jabuka.

"Sve u svemu, ove sorte se preporučuju za manje plantaže i za kolekcione zasade na okućnicama i vikendicama. Uz samo jedno-dva prskanja protiv štetnih insekata, proizvođači će imati zdrave i ukusne plodove za sopstvene potrebe i za svoje prijatelje i rođake", naglašava inž. Antić.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Pročitaj više »

Tagovi

Jabuka Uzgoj jabuka Bolesti kod jabuka Jabuke otporne na bolesti Aleksandar Antić


Autor

Miodrag Palić

Miodrag Palić

Dugogodišnji novinar, kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi