Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orah
  • 04.09.2022. 16:30

Koje su specifičnosti proizvodnje sadnica običnog i crnog oraha?

Zbog malog obima proizvonje kvalitetnog sadnog materijala i visoke proizvodne cene sadnica oraha, broj novih zasada oraha se dugo smanjivao iz godine u godinu, pa se tek poslednjih nekoliko godina beleži zasnivanje novih zasada.

Foto: Sanja Dovečer
  • 186
  • 22
  • 0

Kalemljenje oraha počelo je znatno kasnije nego kalemljenje drugih voćnih vrsta. Prvi pisani tragovi na ovu temu datiraju iz IV veka, a nakon toga se u literaturi mogu naći podaci o raznim načinima kalemljenja.

"Osim uobičajenih činilaca koji utiču na proizvodnju sadnog materijala ostalih voćaka, na uspešnost proizvodnje i kvalitet sadnica oraha u velikoj meri utiču i način kalemljenja, mesto kalemljenja, kao i klimatski uslovi rejona u kome se kalemi", kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Jagodina Igor Andrejić.

Od svih podloga, kako kaže, za kalemljenje oraha najbolje su se pokazali sejanci običnog oraha (Juglans regia), posebno u uslovima kontinentalne klime.

"U Srbiji se sadni materijal oraha proizvodi u zatvorenom prostoru, u sobnim uslovima, jer se smatra da se orah ne može kalemiti uspešno na otvorenom polju u našim klimatskim uslovima", kaže Andrejić i dodaje da budući da je zbog toga proizvodnja sadnog materijala oraha komplikovana, specifična i skupa, mali broj rasadničara se opredeljuje za nju.

Na uspešnost proizvodnje i kvalitet sadnica oraha u velikoj meri utiču i način kalemljenja (Foto: Bekir Dolić)

Zbog malog obima proizvonje kvalitetnog sadnog materijala i visoke proizvodne cene sadnica oraha, broj novih zasada oraha se dugo smanjivao iz godine u godinu, pa se tek poslednjih nekoliko godina beleži zasnivanje novih zasada, mahom podignutih sadnicama oraha uveženih iz drugih zemalja, a ponajviše iz Turske.

Zašto se nedovoljno gaje orasi?

"Osim što je često kvalitet ovog sadnog materijala diskutabilan, ni sortiment iz uvoza nije odgovarajući, jer sorte koje odgovaraju klimatskim uslovima u tim zemljama nisu pogodne za gajenje u uslovima našeg klimatskog područja", kaže stručnjak.

Crni orah

Crni orah je biljka čiji se plod od davnina koristi za čišćenje organizma i mnoge druge telesne tegobe, a danas se uglavnom gaji zbog izuzetne tehničke vrednosti debla za pravljenje nameštaja, kuhinja, podova. Deblo na poprečnom preseku karakterišu markantni, relativno široki, koncentrični prstenovi i traheje koje su difuzno - porozno raspoređene i krupne, golim okom vidljive.

"Drvo crnog oraha se dobro lepi, površinski se dobro obrađuje, bajcuje, lakira i boji. Osim navedenog, orahovina se koristi i kao specijalno drvo za tokarenje i intarziju, zatim za proizvodnju muzičkih instrumenata, kundaka za puške i u druge svrhe", kaže savetodavac.

"Mladi izbojci crnog oraha su svetlosmeđi i debeli, prekriveni sitnim dlačicama, a pupoljci su kupasti, sitni, sa finim maljama. Cveta u junu. Odgovaraju mu nadmorske visine do 1.200 metara", kaže i dodaje da voli osunčane predele sa većom količinom padavina.

Za uzgoj i podizanje zasada crnog oraha koriste se dva načina:

  • setva semena u brazde ili "pod motiku",
  • sadnja sadnica .

"Sadnja može biti u jesen ili u proleće, a najbolja je kasna jesenja sadnja, u periodu mirovanja, jer tada sadnica ima dovoljno vremena da se tokom zime ukoreni i adaptira na mikroklimat. Sadi se veoma gusto (2 x 2, 3 x 3, 3 x 2,5)", kaže Andrejić i dodaje da se na taj način deblo više izdužuje tražeći svetlost.

Sadnju oraha možete da obavite i u proleće

Od mera nege zasad zahteva navodnjavanje i orezivanje. Crni orah je generalno otporan na bolesti, mada u Americi postoji pojava raka crnog oraha. Prilikom orezivanja obavezno koristiti kalemarski vosak za premazivanje rezova.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kalemljenje oraha Igor Andrejić Obični orah Crni orah Uvoz sadnica Podizanje zasada Orezivanje oraha


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva