Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krušaka
  • 18.03.2024. 07:30

Kruškin cvetojed može uništiti i do 80 odsto roda, čime tretirati?

Štetočina se, ako je položeno jaje u pupoljak, najlakše uništava insekticidima koji deluju parama, ali je takvih sve manje na tržištu.

Foto: Bojan Kecman
  • 344
  • 42
  • 0

Početkom marta ili ranije, na pupoljcima se vide smeđe rupice u kojima se nalaze jaja kruškinog cvetojeda.

Krajnje je vreme za tretman protiv ove štetočine jer je vegetacija ove godine vegetacija krenula skoro mesec dana ranije u odnosu na prošlu, što je dovelo do ranije pojave štetočina na voćkama. Među njima je i kruškin cvetojed, Anthonomus pyri, koji može da pričini ogromnu štetu u zasadima krušaka.

Uništava tkivo cveta

Ženka prezimljava u zemljištu ili na stablima i rano u proleće polaže jaja na pupoljke. Mesto polaganja jaja je u vidu male smeđe rupice. Pupoljci će se otvoriti, ali će mnogi imati crnu boju jer će larva, koja se razvija nakon dve do tri sedmice, uništiti tučak cveta. Štetočina može da uništi i do 80 odsto roda ako se na vreme ne reaguje. Larva je žućkaste boje.

Odrasli cvetojed

Odrasli cvetojed je insekt rđaste boje, duge ralice. Dužina tela je oko pet milimetra. Odrasle jedinke javljaju se u maju, kada izlaze iz pupoljaka, a onda odlaze na dopunsku ishranu, nakon čega idu na prezimljavanje. Insekt zna da odlaže jaja i ranije, u kasnu jesen, najčešće po jedno u svaki pupoljak. Ima jednu generaciju godišnje.

Kako se rešiti cvetojeda?

Štetočina se, ako je položeno jaje u pupoljak, najlakše uništava insekticidima koji deluju parama, ali je takvih sve manje na tržištu. Najbolji su bili insekticidi na bazi hlorpirifosa, međutim već duže vreme su zabranjeni u EU. Dosta posla obavljaju crveno, plavo ili belo ulje, kao i kreč, odnosno zimsko prskanje rano u proleće ili pre, u ranu jesen. Tretiranja su moguća i sredinom maja, odnosno sa izlaskom odraslog cvetojeda iz pupoljka, prilikom njegove dopunske ishrane.

Delimično dobri rezultati mogu da se dobiju sa začinima

Dobrim su se pokazali insekticidi na bazi gama i lambda-cihalotrina, kao i deltametrina. U svakom slučaju najbolje je da proizvođači konsultuju stručnjake za zaštitu voća.

Što se tiče organske zaštite, ona nije laka. Delimično dobri rezultati mogu da se dobiju sa začinima kao što su biber i čili papričica, uz dodatak sirćeta i belog luka, kao i cimeta.

I začini mogu da deluju parama, ali se lakše spiraju sa površine pupoljka zbog čega bi tretman trebalo ponoviti. 


Tagovi

Tučak Hlorpirifos Gama cihalotrin Lambda cihalotrin Kruškin cvetojed Larva cvetojeda


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.