Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 23.04.2022. 10:00

Kruškina grinja i lisne vaši prete voćkama - kako ih suzbiti?

Od sredstava koja ne pripadaju grupi insekticida najbolje je koristiti beli luk koji u sebi sadrži sumpor i koji dovodi do brzog uginuća larvi. Pomažu i začini, odnosno, sve što je ljuto.

Foto: Bojan Kecman
  • 815
  • 49
  • 0

U pojedinim zasadima krušaka u kojima nisu primenjivani insekticidi primećeno je prisustvo kruškine grinje (Eryosiphe pyri), i zelene vaši (Aphis pomi) koje mogu izazvati štetu na tek zametnutim plodovima i formiranim listovima.

Duži period praćen nižim temperaturama neće još dugo trajati pa se očekuje napad štetočina među kojima je i kruškina grinja.

Uzrokuju opadanje plodova

Ovaj insekt, u rano proleće, ubušuje se u listove polažući jaja iz kojih se razvijaju larve, koje sišu sokove dovodeći do uvijanja listova i pojave bledo zelenih i crvenih gala, izraslina, na površini lista. Ima dve do tri generacije godišnje i može da, osim listova, izazove štetu i na plodićima jer oštećuje pokožicu koja dovodi do deformacije i služi za ulaz parazitima.

Može dovesti do opadanja plodova

Jači napad dovodi do potpunog uvijanja listova koji dobijaju crvenu boju, suše se i opadaju, što dovodi do defolijacije stabala i opadanja plodova koji nemaju dovoljno hrane.

Zaštita bi trebalo da se obavi u rano proleće kada dolazi do otvaranja listova. Voćari najviše koriste insekticide sa aktivnom materijom abamektin koji se primjenjuju i za suzbijanje kruškine buve. Postoji još nekoliko preparata na bazi spirodiklofena i heksitiazoksa koji su malo teže dostupni.

Pomaže i beli luk

Od sredstava koja ne pripadaju grupi insekticida najbolje je koristiti beli luk koji u sebi sadrži sumpor i koji dovodi do brzog uginuća larvi. U bure od 100 litara stavi se dva kilograma isečenog ili još bolje, samlevenog luka, koji se ostavi dan-dva u vodi. Tečnost se zatim procedi i uzima se 10 litara, u prskalicu od 100 litara. Ako se prska atomizerom od 330 litara, dovoljno je uzeti 30 litara.

Uši se razvijaju kada često pada kiša i kada je vlažno vreme

Drugi insekt koji se redovno javlja u zasadima krušaka, u kojima nisu korišćena hemijska sredstva je zelena lisna vaš, čije larve takođe sišu sokove iz listova dovodeći do njihovog uvijanja. Luče i mednu rosu koja privlači mrave, a razvija se i gljiva čađavica, idealna za razvoj ostalih štetočina. Vaši se razvijaju i kada često pada kiša i kada je vlažno vreme. Na tržištu se još može pronći dosta insekticida koji suzbijaju ovu štetočinu, kao što su oni na bazi cipermetrina, hlorpirifosa, dimetoata i slično.

Začini protiv lisnih vaši

Što se tiče alternativnih, nehemijskih metoda, takođe se mogu suzbijati raznim biološkim preparatima koja su u većoj ili manjoj meri dostupni na tržištu, a ustvari predstavljaju repelente za štetne insekte, sprečavajući njihovu ishranu. Pomažu i začini, odnosno, sve što je ljuto, kao što su biber, čili paprika, ljuta mlevena paprka, cimet, rasol, sirće sa devet ili 11 odsto alkohola.

U kom slučaju zaštititi šljivu od osica na alternativan način?

Trebalo bi imati u vidu da se listovi okupaju rastvorom i s lica i s naličja jer nema efekta na štetočinu ako sredstvo, bez obzira koje je u pitanju, ne dođe u kontakt sa telom insekta. Doza nije toliko važna nakon precvetavanja, najvažnije je da se tečnost u kojoj su bili začini dobro procedi, kako ne bi došlo do začepljenja dizni na prskalici.

Najbolje je da odnos sa vodom bude 1:10. Od navedenih začina mogu se praviti razne kombinacije, a moguće ih je i pojedinačno koristiti. Takođe, možete ih mešati i sa čajevima od kamilice i nane koji su dobri dezinficijensi, a odbijajuće deluju na štetočine.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Kruškina grinja Gljiva čađavica Medna rosa Zelena vaš Beli luk


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃