Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krvava vaš
  • 12.10.2021. 16:00

Krvava vaš pravi štete na jabuci, kako je suzbiti?

Žive u kolonijama, prekrivene voštanom prevlakom. Pod mehaničkim pritiskom iz kolonije se pojavljuje crvena sluzasta tečnost, nalik na krv, po čemu je ova štetočina dobila ime.

Foto: PIS Srbija
  • 328
  • 9
  • 0

Tokom pregleda zasada jabuke, gde nisu adekvatno sprovođene mere zaštite u toku sezone, uočeno je prisustvo kolonija krvave vaši, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja sa područja Valjeva.

Ovo je značajna štetočina u zasadima jabuke. Posebno osetljive sorte su ajdared, zlatni delišes i jonagold. Naseljava bujne zasade, koji su u nižim i vlažnijim položajima terena. Pojavljuje se na mestima jače rezidbe i pukotine na kori. Krvava vaš se hrani sisanjem biljnih sokova na korenu, korenovim izdancima, granama i mladarima. Na mestima ishrane nastaju izrasline - tumori, kora puca, dolazi do odumiranja i sušenja napadnutog dela.

Žive u kolonijama, prekrivene voštanom prevlakom. Pod mehaničkim pritiskom iz kolonije se pojavljuje crvena sluzasta tečnost, nalik na krv, po čemu je ova štetočina dobila ime. U toku vegetacije imaju 10-12, pa i više generacija. Ženke i larve prezimljavaju na korenovom vratu i žilama, u pukotinama kore ili na ranama nastalim od rezidbe. Zimi podnose vrlo niske temperature, i do -27°C. Mlađi larveni uzrasti se javljaju u proleće, naseljavaju lastare i prave štete.

Kako je suzbiti?

Ova štetočina može se suzbiti odabirom sorte i podloge za kalemljenje jabuke. Podloga MM 106 je tolerantna na krvavu vaš, ali je biljka kalemljena na nju dosta bujna. Podloga M9 je slabo bujna, dok je M27 još slabije. Zatim, rezidbu pravilno izvesti, bez velikih rezova i oštećenja na stablu. Izbalansirano đubrenje biljke može uticati na brojnost populacije ove štetočine. Ukoliko se koriste prekomerne količine azota, dolazi do intenzivnog rasta izdanaka, a samim tim će se povećati i brojnost ove štetočine.

Potrebno je očuvati prirodne neprijatelje kao što su: larve zlatooke, osolike muve, bogomoljka. Osica Aphelinus mali je veoma važna u redukciji brojnosti ove štetočine.

Suzbijte krvavu vaš bez hemijskih sredstava već uz pomoć belog luka

Kako smo ranije pisali, postoje i prirodni preparati koji mogu da pomognu. S obzirom da krvava vaš ne podnosi sumpor osim tekućeg sumpora možete da upotrebite i beli luk. Kilogram čenova belog luka koji su presečeni na pola i potopljeni u 30 litara vrele vode dovoljni su za efikasnu borbu protiv krvave vaši. Tri litre ovakve vode dovoljni su za prskalicu od 10 litara. 

Hemijsko suzbijanje primenjuje se tokom cele vegetacije: početkom kretanja vegetacije, na proleće, postižu se najbolji rezultati jer kolonije vaši nemaju voštanu prevlaku. Pored mehaničkih mera i obilnim zimskim prskanjem biljke redukuje se populacija prezimljujućih formi ove štetočine na kori. U rasadnicima je obavezno suzbijanje, jer su sadnice sa oštećenjima (tumorima) od krvave vaši van klase i ne mogu se prodavati.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Krvava vaš Štete na jabuci Ajdared Jonagold Zlatni delišes Štetočine jabuke Podloga Prirodni preparati Hemijsko tretiranje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...