Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leskina grinja
  • 20.02.2022. 10:00

Leskina grinja na području Sombora - zaštita se ne preporučuje?

U narednom periodu, sa porastom temperature, očekuje se njihova migracija iz zaraženih u zdrave pupoljke.

Foto: WikimediaCommons/Stephen James McWilliam
  • 164
  • 23
  • 0

Na području delovanja Sombora, leska se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalazi u fenofazi od kraja cvetanja do bubrenja i pucanja lisnih pupoljaka. Vizuelnim pregledom zasada na punktu Karavukovo, registrovano je prisustvo pupoljaka sa simptomima napada leskine grinje ili grinje velikih pupoljaka leske (Phytoptus avellanae), obaveštava Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Mikroskopriranjem napadnutih pupoljaka registrovano je prisustvo larvi navedene štetočine.

RC Sombor je u prethodnoj sezoni poljoprivredne proizvođače obaveštavao o prisustvu ove štetočine na području svog delovanja. U narednom periodu, sa porastom temperature, očekuje se njihova migracija iz zaraženih u zdrave pupoljke.

Grinja leske: Kako je prepoznati i suzbiti?

Podsetimo, telo grinja je veoma malih dimenzija, tek 0,2 do 0,3 mm. Vidljive su uz pomoć lupe. Pojavljuju se krajem zime i početkom ranog proleća. Tada se intenzivno hrane sisanjem biljnih sokova i razmnožavaju. Napadaju vegetativne pupoljke koji se uvećaju i ne otvaraju ili se iz njih razvijaju deformisani listovi koji se vremenom suše. Iz njih se sele na druge biljne organe što počinje kada leska ima dobro razvijena tri do četiri lista, najintenzivnije je kada ih ima od pet do deset, a završava kada razvije 12.

U pupoljcima i prezimljavaju, a u jednom može biti nekoliko stotina grinja.

Čeka se pravovremeni signal

Primena akaricida u cilju zaštite zasada od ove grinje se za sada još ne preporučuje. Nastaviće se i u narednom periodu praćenje štetočine u zasadima leske i daće pravovremeni signal za primenu insekticida.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Leskina grinja Lešnik Sombor Prognozno-izveštajna služba Zaštita Zdravi pupoljci


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...