Zelena rezidba (letnja) je redovna tehnološka mera koja utiče na pravilno formiranje uzgojnog oblika, na kvalitet rodnih grana za sledeću godinu i na krupnoću i kvalitet plodova, posebno onih kasnijeg vremena dozrevanja.
Voćari nakon berbe breskve i nektarine ranijeg sazrevanja, ali i sorti kasnijeg sazrevanja, ulaze u voćnjake sa makazama kako bi obavili zelenu rezidbu. Rezidba u zeleno (letnja) je redovna tehnološka mera koja utiče na pravilno formiranje uzgojnog oblika, na kvalitet rodnih grana za sledeću godinu i na krupnoću i kvalitet plodova, posebno onih kasnijeg vremena dozrevanja.
Obavlja se u razdoblju vegetacije, nakon završetka aktivnog rasta. Rana rezidba može izazvati produženi i naknadni vegetativni rast i slabo sazrevanje i odrvenjavanje mladica, a kasna rezidba nedovoljan i nepovoljan učinak. Ona obuhvata isključivo mladice, a odrveneli izboji i grane, orezuju se u vreme mirovanja vegetacije.
Letnjom rezidbom uklanjaju se:
Iskustvo govori kako je kod brojnih sorti breskve i nektarine, zimska rezidba postala dopunska zelenoj (letnjoj) rezidbi. Osim kod breskve i nektarine rezidba u zeleno pokazala je dobre rezultate i kod trešnje.
Autor: Gordana Dragun, diplomirani agronom, Ministarstvo poljoprivrede
Tagovi