• Zelena rezidba
  • 28.07.2019. 19:00

Letnja rezidba breskve i nektarine

Zelena rezidba (letnja) je redovna tehnološka mera koja utiče na pravilno formiranje uzgojnog oblika, na kvalitet rodnih grana za sledeću godinu i na krupnoću i kvalitet plodova, posebno onih kasnijeg vremena dozrevanja.

Foto: Depositphoto/krasyd
  • 349
  • 40
  • 0

Voćari nakon berbe breskve i nektarine ranijeg sazrevanja, ali i sorti kasnijeg sazrevanja, ulaze u voćnjake sa makazama kako bi obavili zelenu rezidbu. Rezidba u zeleno (letnja) je redovna tehnološka mera koja utiče na pravilno formiranje uzgojnog oblika, na kvalitet rodnih grana za sledeću godinu i na krupnoću i kvalitet plodova, posebno onih kasnijeg vremena dozrevanja.

Obavlja se u razdoblju vegetacije, nakon završetka aktivnog rasta. Rana rezidba može izazvati produženi i naknadni vegetativni rast i slabo sazrevanje i odrvenjavanje mladica, a kasna rezidba nedovoljan i nepovoljan učinak. Ona obuhvata isključivo mladice, a odrveneli izboji i grane, orezuju se u vreme mirovanja vegetacije.

Šta je cilj zelene (letnje) rezidbe voćaka?

Letnjom rezidbom uklanjaju se:

  • Vodopije koje ne služe za formiranje kosturnih grana;
  • Bujne konkurentske mladice u cilju zaustavljanja njihovog rasta;
  • Postrane grane se skraćuju radi snažnijeg rasta i boljeg sazrevanja mladica za sledeću godinu.

Iskustvo govori kako je kod brojnih sorti breskve i nektarine, zimska rezidba postala dopunska zelenoj (letnjoj) rezidbi. Osim kod breskve i nektarine rezidba u zeleno pokazala je dobre rezultate i kod trešnje.

Autor: Gordana Dragun, diplomirani agronom, Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Rezidba u zeleno Letnja rezidba Rezidba breskve Rezidba nektarine