Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 04.05.2022. 07:30

Lisne vaši - mali insekti koji prave velike štete

Proleće je vreme intenzivnog porasta voćnih stabala, a to je pravi trenutak za pojavu lisnih vaši.

Foto: Depositphotos/BojanZivkovic
  • 680
  • 47
  • 0

Blaga zima i prevrtljivo vreme tokom proleća pogodovalo je razvoju grupe biljnih štetočina - lisnim vašima. Za sve njih je zajedničko da štetu čine bodući i sisajući biljne sokove na mladim biljnim organima. Zelena, crna lisna vaš, koprivina vaš su samo neke od njih. Osim toga, one prenose viruse koji izazivaju oboljenja na voćnim stablima, povrću i drugom uzgajanom bilju.

Velike površine savremenih voćnjaka predstavljaju neodoljiv izvor hrane za mnoge insekte i druge štetočine. U proleće, kada je intenzivan porast, one koloniziraju mlade listove, cvetove, plodove, mladare. Broj tretiranja zavisi od intenziteta napada, a može da se odradi i preko pet tretmana u profesionalnim voćnjacima.

Više je razloga pojave

Prilikom suzbijanja štetočina iz ove grupe voćari se često susreću sa otpornošću vaši na pesticide. Razlog tome može biti što nije identifkovana vrsta pa mere nisu preduzete u skladu sa razvojem i životnim ciklusom. Pogrešan termin primene ili neodgovarajuće sredstvo je takođe jedan od razloga. Takvi propusti dovode do pojave rezistentnosti štetnih organizama, trovanja sredine i uzaludno potrošenih finansijskih sredstava. Neke vaši se veoma lako suzbijaju, dok druge znaju biti veoma problematične.

Veliki propust u borbi protiv njih može biti nepravilno đubrenje voćnih stabala. Previše azota delovaće na intenzivno formiranje mladih biljnih organa što će štetočini biti kao švedski sto i poziv na gozbu.

Za tretiranje voćnih stabala u cilju njihova suzbijanja mogu se koristiti različiti insekticidi, ali se moraju rotirati kod ponovljene zaštite. Koriste se karbamati, karboksamidi, piretroidi.

Koloniziraju listove, plodove, privlače mrave (Foto: Bojan Kecman) 

Prirodne metode suzbijanja

Od prirodnih metoda mogu se koristiti sapunica od eko sapuna za odeću, preparati od raznih biljaka, pepeo.

Domaći sapun za pranje odeće u zaštiti bilja

Od biljaka najefikasniji su beli i crveni luk, kamilica, neven, duvan, čili paprika i mnoge druge.

Insekticid od maslačka

Za pripremu ovog insekticida biće vam potrebni sveži listovi u količini od 400 gr i koren 200 gr, odnosno 30 gr osušenih. Usitnjeni se preliju sa 10l vode i ostave do četiri sata. Rastvor se procedi i spreman je za upotrebu.

Insekticid od hajdučke trave

Biće nam potreban jedan kilogram osušene hajdučke trave koja je najdelotvornija ako je sakupimo na početku cvetanja, jer tada ima najviše delotvornih materija. Prelijemo je sa dva litra tople vode, da nije proključala, i ostavimo sledećih pola sata. Nakon toga se dolije još vode da je ukupna količina tečnosti 10l i ostaviti na tamnom mestu sledeća dva dana.

Mleko i jod

Potrebno je u 100 ml mleka dodati od 25 do 30 kapi joda i promešati. Smesu dodamo u jedan litra vode. Ovo sredstvo je veoma efikasno u borbi protiv lisnih vaši, ali ne suzbija jaja. Zbog toga je tretman potrebno ponoviti. Osim na voćnim stablima može da se primeni na povrću, ukrasnom bilju, posebno je efikasno u zaštiti ruža. Sredstvo se primenjuje odmah kada ga napravimo i ne može stajati.


Tagovi

Zaštita voćaka Prirodni insekticid Lisne vaši Zelena vaš Vaši na biljkama Crna vaš


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.