Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinina mušica
  • 17.06.2022. 12:00

Malinina mušica izaziva sušenje izdanaka - kako i kada je suzbiti?

Kao posledica javljaju se slabije razvijeni izdanci koji se lako lome ili dolazi do njihovog sušenja.

Foto: PIS Vojvodina
  • 153
  • 20
  • 0

Malinina mušica galica ima jednu generaciju godišnje. U galama na izdancima prezimljavaju larve. Odrasli insekti se mogu javiti od maja do avgusta. Ženka na izdancima polaže jaja, u grupama, a kasnije se ispiljene larve ubušuju u unutrašnjost izdanaka i tom prilikom dolazi do stvaranja gala (guka, kvržica), prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Dugačka je od dva do 2,5 mm, boja može da joj varira od nijansi smeđe do crne. Po klasifikaciji ova muva pripada grupi opnokrilaca. Larve su, kao i jaja, narandžaste boje i mogu narasti do četiri milimetara dužine. Izgledaju kao da su podeljene na članke zbog udubljenja oko tela.

Podsetimo da su četvorogodišnja ispitivanja pokazala da nivo zaraženih izdanaka može da bude osam do 51 odsto.

Kao posledica javljaju se slabije razvijeni izdanci

Guke su nepravilnog oblika, različite veličine i jako brzo odrvene. Na mestu nastanka gala dolazi do prekida sprovodnih sudova. Kao posledica javljaju se slabije razvijeni izdanci koji se lako lome ili dolazi do njihovog sušenja.

Suzbijanje ove štetočine je jako otežano jer je odrastao insekt aktivan u vreme cvetanja maline i kupine, tako da je insekticidni tretman u cilju suzbijanja potrebno obaviti pre početka cvetanja. Zaštitu treba bazirati na mehaničkim merama koje podrazumevaju uklanjanje iz zasada i uništavanje zaraženih izdanaka.

Kako je suzbiti?

Problem hemijskog suzbijanja je da su ovi insekti aktivni tokom perioda kada malina cveta, a tada nije dozvoljena upotreba insekticida. Kada se larva ubuši, nemoguće je suzbiti hemijom.

Suzbijte malininu mušicu izdanka

Najvažnije je suzbiti pojavu prve generacije. Za to je neophodno da se prati stanje u malinjaku u jesen. Pregled se obavlja zasecanjem 30 do 40 izdanaka do osnove i skidanjem kore. Ukoliko se u donjem delu uoče tamne zone i pruge - štetočina je prisutna. Krajem marta, sledeće godine, desetak treba zaseći tankom iglom, a potom pregledati zaseke tokom aprila i maja. Mogu da se koriste i feromonske klopke.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Gale Malinina mušica Larve Štetočina maline Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Životinje
Maca hvata vrapca.