Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maline
  • 28.05.2019. 16:00

Žutilo u malinjacima preti da prepolovi rod

Radna grupa za maline u 1.900 zasada malina u ivanjičkom i ariljskom malinogorju u preliminarnim rezultatima utvrdila je da će zbog žutila maline rod "crvenog zlata" biti manji za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu. Sumnja se na didimelu i fitoftoru.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 1.306
  • 68
  • 0

Još pre nego što su sredinom maja sneg, mraz i grad naneli velike štete dobrim zasadima malina, proizvođači "crvenog zlata" su bili zabrinuti zbog masovne pojave da se malina suši. Zato po prvi put u poslednjih nekoliko godina u fokusu nije bila cena malina, već bolest koja je napala malinogorja.

Radna grupa za malinu, koju je formirala Vlada Srbije, a na čijem je čelu Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra za poljoprivredu, već skoro mesec dana je na terenu i utvrđuju stanje vezano za žutilo malinjaka.

Loše vreme za voće: Stručnjaci zabrinuti za stanje malinjaka

Žutilo zbog neadekvatne primene hebricida

Do sada su obišli oko 1.900 malinjaka u Arilju i Ivanjici. "Obilazimo terene istočne i južne Srbije, a krajem maja trebalo bi da posetimo užički i požeški kraj. U dosadašnjim preliminarnim rezultatima mogu konstatovati da u zasadima ima bolesti, koje su uslovljene nebrigom u malinjaku, a dok sve ne budemo obišli ne možemo tačno da znamo o čemu se radi. Ali, dosadašnjim obilaskom u oko 60 odsto malinjaka mogu da kažem da je žutilo došlo zbog neadekvatne primene herbicida", rekao je Bogićević. 

Moguće da je kako je dalje rekao loša ekonomska godina uticala na to, pa proizvođači nisu ulazili u malinjake i nisu tretirali kako treba. "Imamo situaciju da je čovek tretirao sve, ali nije na vreme, pa je ispalo kao da ništa nije ni radio. Takođe, pitanje kakvog su kvaliteta pesticidi i herbicidi kojima su tretirani malinjaci", rekao je Bogićević. On je takođe sumnju iskazao i u pogledu sadnog materijala.

"Do sada smo utvrdili da tamo gde je sađen sertifikovan sadni materijal nema pojave bolesti, a ako ima bolesti tu može da se radi samo o nebrizi malinjaka. Problem je rasadima koji nisu sertifikovani i tu dolazi do pojave bolesti", kazao je pomoćnik ministra poljoprivrede.

Malinjaci u lošem stanju, prinosi manji za 40 odsto

U malinjacima uočena didimela i fitoftora 

On je objasnio da su u malinjacima, gde dolazi do pojave žutila, najverovatnije u pitanju bolesti didimela i fitoftora.

"Didimela je uslovljena nehigijenom malinjaka, odnosno nebrigom za malinjak. Ako je u pitanju fitoftora, odnosno rak korena maline i kupine, pokazaće se u maju, jer to je mesec kada se pokaže ta bolest. Ako je u pitanju rak korena, onda je tu veliki problem, jer zemljište može da bude zaraženo i 10 godina. Pored toga, malina ne može svuda da se gaji. Problem je u tom što mnogi proizvođači, naročito ovi manji, ne vrše analize zemljišta i da se nekotrolisano đubri. Poznato je da zemlja mora imati 5,5 ph vrednost", rekao je Bogićević.

On je usled viđenog stanja u malinjacima koje su obišli, kao preliminarne rezultate izneo da rod usled žutila može biti i do 50 odsto manji u odnosu na prošlu godinu, što opet zavisi od vremena. Konačne rezultate i zaključak će biti krajem juna ove godine i tada će svoj izveštaj prezentovati ministru i predsednici Vlade Srbije.

Preliminarni rezultati: Rod usled žutila može biti i do 50 odsto manji u odnosu na prošlu godinu

Radni tim za malinu ima dve grupe 

Dobrivoje Radović, predsednika Asocijacije malinara Srbije i član radnog tima, objasnio je da ovaj radni tim za malinu, ima dve grupe.

"Kada smo imali sastanke pre nove godine, prvo smo razgovarali oko cene koštanja proizvodnje maline i cele problematike koja prati malinare i stanja malinogorja u Srbiji. Kada je došlo vreme da se veže malina mnogi proizvođači iz Arilja, Užica, juga i drugih delova Srbije prijavili su da imaju ogroman problem po pitanju samih izdanaka, odnosno da su počeli da žute," rekao je Bogićević. 

Kao predstavnik malinara u radnoj grupi više puta je kako je rekao na sastancima iznosio taj problem i tražio od Vlade Republike Srbije i minstarstva da se angažuju timovi koji će pratiti i izaći na teren da utvrde šta je u pitanju, da li je na tu pojavu uticalo vreme ili je neka bolest.

"Tu je Vlada razumela taj deo i formirala dva tima: A tim - zadužen je za komplentnu kontrolu samog uvoza i miksovanja maline sa srpskom malinom, i izvoza maline na svetsko tržište. Samim tim izvoznici će morati da stavljaju etikete proizvodeno 100 posto u Srbiji. B tim je sastavljen od stručnjaka iz poljoprivrednih institucija i fakulteta, naučnih institucija iz cele Srbije i poljoprivredne službe, a vodi je pomoćik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević", rekao je Radović.

Od snega stradali dobri malinjaci

Manji rod maline uvećava njenu cenu 

Radović je dodao i to da su do sada posetili ivanjički i ariljski kraj i ocenio "u globalu, u srcu proizvodnje maline Arilju i Ivanjici, rod će biti sigurno manji za 50 odsto".

On je još rekao da je radni tim zaključio da je cena koštanja proizvodnje jednog kilograma maline u gajbici, u proizvodnji od osam tona po hektaru, 139,3 dinara. Međutim, kaže on, da zbog jako loše situacije u malinjacima, očekuju da će po hektaru rod biti od dve do dve i po tone, a prošle godine je prosek bio 4 do 5,5 tona.

"To uvećava cenu koštanja same proizvodnje. Maline je jasno da nema, kao ni kupine, a ako budu plodovi celi i bude dobar kvalitet, da ne budu mokri, cena same proizvodnje će koštati oko 1,45 evra, koliko smo mi i tražili. Postoji podatak da su veliki izvoznici sklopili ugovore u Evropi za 2018. godinu za izvoz maline, ali da im još fali više hiljada tona rolanda da ispoštuju ugovor. Dakle potražnje će biti", rekao je Radović i objasnio da je prošle godine na nivou cele Srbije proizvedeno 56.000 tona, a u martu mesecu se pokazalo 108.000 tona izvoza.

"Znači uvezeno je još 52.000 tona. Dakle, koliko je bitna cena maline, toliko je bitno da se stopira uvoz maline iz drugih zemalja", zaključio je Dobrivoje Radović.

Štete na malinjacima od prethodnog snega i mraza još uvek se utvrđuju.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Radna grupa Aleksandar Bogićević Arilje Ivanjica Herbicidi Didimela Fitoftora Dobrivoje Radović Izvoz maline


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.