Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 04.03.2019. 14:00

Miloš Ristivojević: Profesionalnih rezača voća, sve je manje

Selo Rumska na obroncima planine Cer, pored odličnih proizvađača jagode, u čitavoj Srbiji poznato je i po odličnim profesionalnim rezačima voća kakvih je sve manje na ovom prostoru.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 2.835
  • 138
  • 0

Orezivanje voća, ma koliko laiku izgledalo lako, težak je posao. Dobrobiti orezivanja svima su poznate, međutim na rezaču je velika odgovornost, on svojim umećem i znanjem reguliše rod i kvalitet budućih plodova. Dobar rezač mora da poznaje fiziologiju biljaka, karakteristike rodnih grančica, gde se nalaze rodni, a gde lisni pupoljci i na koji način se koja voća vrsta orezuje.

Obavezna zimska rezidba u prvoj godini po sadnji

Selo Rumsko, iznedrilo generacije rezača

Profesionalnih rezača voća sve je manje. Selo Rumska, podno Cera, iznedrilo je mnogo generacija odličnih rezača, a tradicija se i danas uspešno održava iako su mladi ljudi sve manje zainteresovani za ovaj posao. 

Miloš Ristivojević iz Rumske, orezivanjem voća bavi se više od trideset godina. "Počeo sam kao dečko od dvadeset godina jer je u to vreme to bio odlično plaćen posao, mada i danas ima zarade ali zbog godina sve ga teže obavljam. Iz voćarskog sam kraja, moj otac se time bavio pa je bilo logično da i ja nastavim ali sam zanat pekao i kod drugih ljudi koji su odlično obavljali rezidbu,"kaže Ristivojević.

Umeće je kako je naglasio dobro orezati voće, ostaviti rod i za dogodine, ostaviti grančice koje će poslužiti za zamenu. "Poslodavci od nas danas traže da smanjimo rod ali da se dobiju vrhunski plodovi, ujednačene veličine i dobre obojenosti. Da bude što više plodova prve klase, jer oni i imaju bolju cenu na tržištu," kaže Ristivojević.

Posao rezača voća, težak i odgovoran posao 

Objasnio je da ima svoju ekipu od samo pet ljudi, za koje garantuje da posao obavljaju odlično, a u šali kaže da je mogao naći i dvadeset njih ali bi napravili više štete nego koristi, jer je ovo veoma težak i odgovaran posao. 

Prema njegovim rečima, da bi orezali zasad jabuke na dva hektara, potrebno im je tri do četiri dana, zavisno od vremenskih prilika ali rezidbu ne obavljaju samo kad je lepo i sunčano, nego i po kiši i vetru i to je ono što ovaj posao čini teškim. Obzirom da je ovo sezonski posao i da se obavlja do kretanja vegetacije, moraju biti brzi i efikasni kako bi orezali veći broj voćnjaka i tako više i zaradili. 

Posao rezača je sezonski i obavlja se do kretanja vegetacije (Foto: Jelena Gajić Đokić)

"Ovo mi je dodatni posao, s obzirom da se bavim proizvodnjom jagode, naše selo Rumska je i poznata po tome. U ovom periodu nema obaveza oko jagode i zato mi ovo dobro dođe, jer troškova uvek ima. Režemo po celoj Srbiji, gde god nas pozovu a najviše po Mačvi i Podrinju. Prošle godine smo bili u Hrvatskoj. Najbitnije je da tamo gde smo jednom bili, uvek dobijemo poziv i naredne godine a to znači da smo dobro obavili posao," napominje Ristivojević.

Pored umešnosti rezača, bez dobrog pribora nemojte ni da krećete u rezidbu. Savetuje sve voćare, a pre svega početnike da ne štede na priboru, jer dobre makaze ne možeta kupiti po ceni nižoj od pedeset evra. Smatra i da je dnevnica od trideset evra, dovoljna nadoknada za njihov rad i nije mu jasno zašto nema više mladih ljudi zainteresovanih za ovaj posao.

Kako pravilno obaviti zimsku rezidbu breskve i nektarine?

U ekipi rezača od nedavno i inženjer zaštite bilja

U svoju provereni ekipu, od ove godine Ristivojević je doveo mladog i perspektivnog rezača, koji je pokazao interesovanje ali i znanje za ovim poslom.  Darko Perić iz sela Bukor na Ceru, je diplomirani inženjer zaštite bilja, s obzirom da ne radi u struci odlučio je da znanje dobijeno na fakultetu primeni i iskoristi  u zasadima na kojima radi. 

"U ovom poslu sam ceo život, moji roditelji se bave voćarstvom tako da zaista uživam u ovome iako ovaj posao nije ni malo lak. Život na selu mi je poslužio kao praksa, mnogo se toga nauči na terenu ali studije su omogućile da naučim mnogo stvari i shvatim kako i zašto se vrši rezidba," kaže mladi Perić.

Kako je naveo iako je Pocerina kraj poznat po voćarima pre svega jagodarima, orezivanje kao zanat opstaje još uvek ali s godinama sve teže, jer nema zainteresovanih mladih ljudi koji bi nastavili dugogodišnju tradiciju.

"Od teškog fizičkog rada na selu uvek se beži ali ja to volim i ne bih mogao ništa drugo da radim. Moja porodica godinama živi od voćarstva, zašto ne bih i ja," zaključuje Perić. 


Foto prilog


Tagovi

Orezivanje voća Rumska Podrinje Profesionalni rezači Pocerina Miloš Ristivojević


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]