Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnice
  • 25.06.2020. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Mladi proizvođač borovnice planira da pokrije bačkopalanačko tržište

Jesenas sam orezao šest redova, a sedmi sam ostavio kako bih video razliku i upravo tu su plodovi dosta sitniji. To mi je veliko iskustvo. Sa jednog grma uberem od 400 do 500 grama ploda što je za mladi zasad odlično. Procenjujem da ćemo berbu završiti krajem sledeće nedelje, kaže Bojan Karanović, mladi poljoprivrednik iz Bačke Palanke

Foto: Bojan Karanović
  • 1.413
  • 203
  • 0

Krajem 2018. godine Bojan Karanović iz Bačke Palanke zasadio je 1.300 sadnica borovnice. Poslušao je savete stručnjaka, stavio protivgradnu mrežu, blagovremeno negovao, zalivao i orezivao sadnice tako da je ovih dana  započeo prvu berbu i gajbice puni zrelim bobicama, tamno plave boje.

Kada je pre tri godine razmišljao o uzgoju voća, znao je da je parcela od jednog jutra koliko on ima u vlasništvu isuviše mala za ratarenje, te je razmatrao uzgoj maline, proizvodnju jagoda da bi na kraju odlučio i na jednom delu parcele naredne godine podigao ipak zasad borovnice.

Butike garderobe, Ivan Petković iz Jagodine, zamenio uzgojem borovnice

"Pre tri godine posejao sam pasulj i kada je došlo vreme prodaje nakupci su mi davali duplo manju cenu od one po kojoj bi oni prodavali moj proizvod. Ponuda je bila prilično uvredljiva obzirom da tom cenom nisam mogao naplatiti svoj rad ni ulaganja. Zato sam se odlučio da promenim proizvodnju, te sam se nakon dugog razmišljanja i kalkulisanja opredelio za borovnicu koje u sredini u kojoj ja živim nema", kaže tridesetčetvorogodišnji Bojan Karanović naglašavajući da je po struci inženjer elektrotehnike, zaposlen u struci, a rad u zasadu borovnice mu je dopunski posao.

Bez kredita, ali uz pomoć subvencija

Parcela je već bila ograđena predhodne godine, a nakon što je po savetu stručnjaka počeo pripreme tako što je uradio analizu zemljišta i vode i što je utvrdio da u okolini nema deponije otpada što ide u prilog zdravom rodu, nabavio je sadnice.

Svi uslovi išli su u prilog zdravom rodu

"Tokom jeseni 2018. godine na 30 ari zasadio sam 1.300 sadnica u vreće od agrotekstila. O proizvodnji borovnice nisam ništa znao, pa sam se oslonio na savete stručnjaka. Insistirali su na podizanju protivgradne mreže i postavljanju sistema za navodnjavanje, a kad se dodaju i troškovi sadnica onda se može reći da su početna ulaganja veoma visoka. Nisam uzimao kredit nego sam svaki dinar ulagao u zasad, a iskoristio sam podsticaj države za mlade poljoprivrednike", kaže naš sagovornik objašnjavajući da prošle godine nije imao roda, a mlade sadnice je uredno navodnjavao i orezivao.

Sa jednog grma do pola kilograma roda

Ove godine, kako kaže Karanović zasad je u odličnom stanju i doneo mu je prvi rod, borovnice su zrele tako da je pre nedelju dana počeo berbu.

"Jesenas sam orezao šest redova, a sedmi sam ostavio kako bih video razliku i upravo tu su plodovi dosta sitniji. To mi je veliko iskustvo. Sa jednog grma uberem od 400 do 500 grama ploda što je za mladi zasad odlično. Procenjujem da ćemo berbu završiti krajem sledeće nedelje."

Sve što on i njegova supruga uberu, 20 do 30 kg dnevno, prodaju kod kuće ili po narudžbini tako da nema potrebe da borovnice nude na pijaci. Cena po kilogramu je 800 dinara, ali ima dosta zainteresovanih koji znaju da cene zdrav kvalitetan proizvod tako da sa prodajom nemaju problema, a  kako naš sagovornik objašnjava već naredne nedelje borovnica će stići iz uvoza što će oboriti cenu.

Počeo otkup borovnice - kvalitet bolji od prošlogodišnjeg

"U okruženju niko nema zasad borovnice, tako da se ne bojim prodaje. Rod je odličnog kvaliteta, a dobra roba uvek nađe kupca. Supruga i ja beremo, ne plaćam nikog drugog i uklapam se cenu. Naredne godine rod će biti znatno veći, a pun rod od oko pet kilograma po grmu očekujem nakon četvrte godine", kaže Bojan i dodaje da sada već zna da će sigurno na jesen proširiti zasad obzirom da planira da pokrije bačkopalanačko tržište, tako što će da ponudi marketima i velikim trgovinskim lancima.

Poboljšaće i izgled ambalaže, i već sada na samom početku posla kada bere prvi rod kaže da je zadovoljan i da veruje u ovaj posao koji narednih godina treba da bude profitabilniji. Osim toga smatra da je podizanjem višegodišnjeg zasada napravio pravi potez, jer nakon posla ima gde da dođe, da radi to što voli i da sa porodicom provodi vreme u prirodi jedući zdravo bobičasto voće.


Tagovi

Bojan Karanović Uzgoj borovnice Cena borovnice Zdravo voće Berači Agrotekstil Navodnjavenje Rezidba borovnice Plasman borovnice


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.