Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup borovnice
  • 18.06.2020. 16:30
  • Šumadijski okrug, Orašac

Počeo otkup borovnice - kvalitet bolji od prošlogodišnjeg

Marko Maksimović ispred firme "ABB Growers", kaže da su počeli da primaju prve količine borovnice u toku prošle nedelje. Do sada su za Holandiju poslali dva kamiona borovnice što je oko 40 tona ovog voća.

Foto: Julijana El Omari
  • 4.945
  • 337
  • 1

U sve većem broju srpski proizvođači okreću se zasadima borovnice. Iako važi za voće koje zahteva znatna ulaganja, kažu da je vredna toga jer je isplativost velika. Otkup ove voćne kulture počeo je pre desetak dana. Kvalitet je, prema rečima proizvođača i otkupljivača sa kojima smo razgovarali, odličan i čak bolji u odnosu na prošlogodišnji.

Zaključuju, akcenat je na kvalitetu, a ne na kvantitetu.

Borovnica na 2.500 ha u Srbiji - potrebna velika ulaganja i znanje

Bogdan Stojakov (24) pre četiri godine ušao je u proizvodnju borovnice. Njegovi zasadi nalaze se u Rajkovcu u opštini Topola, na površini od oko jednog hektara. Planira da još malo proširi proizvodnju na zemlji koja mu je preostala.

Krenuo otkup prvog roda borovnice

Prvobitni plan je bio da se na njegovom imanju nalazi lešnik ili orah, ali se odlučio za borovnicu jer bi, objašnjava, ulaganja u finansijskom pogledu bila ista, a dobit veća na borovnici. Ove godine prinosi su nešto manji ali je, napominje, kvalitet odličan. Prvu berbu predao je u toku prošle nedelje otkupljivačima u Orašcu.

Otkup zveliko krenuo (foto: Bogdan Stojakov)

"Predali smo 320 kilograma. Prinosi su nešto manji, mogli bi da budu bolji, ali smo prošle godine malo kasnili sa sadnjom što utiče na ovogodišnji prinos. Ipak, ono što je najvažnije, biljka je zdrava i kvalitet je na visokom nivou", navodi Bogdan.

Za Holandiju već poslato 40 tona ovog voća

Očekuje dobru zaradu i ove godine ističući da je firma "ABB Growers", koja ima otkupni centar u šumadijskom selu, a sa kojom sarađuje - jaka na tržištu, korektna i tačna sa isplatom.

"Oni prate te tržišne cene, drugačiji su od hladnjača u Srbiji i na kraju, u proseku, imaju najsigurniju i najbolju cenu. Što je još važnije, izguraju otkup do kraja."

Holanđani rezervisali šumadijsku borovnicu

Marko Maksimović isrped pomenute firme, kaže da su počeli da primaju prve količine borovnice u toku prošle nedelje. Do sada su za Holandiju poslali dva kamiona borovnice što je oko 40 tona ovog voća.

"Sva naša borovnica ide u Holandiju gde se sortira i pakuje i dalje se prodaje po marketima u Nemačkoj, Holandiji, Švajcarskoj, Italiji, Danskoj, Skandinaviji. Dobro je počeo otkup i mi smo zadovoljni ovogodišnjim rodom. Prezadovoljni smo kvalitetom, daleko je bolji od prošlogodišnjeg, primećujem da su proizvođači razumeli važnost rezanja borovnice, mnogo su posvećeniji zasadima i postizanju kvaliteta nego kvantiteta", ocenjuje Maksimović za Agroklub.

Borovnica iz cele Srbije

Kada je u pitanju klasa, naš sagovornik navodi da otkupljuju isključivo prvu i prvu plus klasu, a borovnica im stiže iz različitih delova Srbije.

"Drugu klasu ne otkupljujemo zato što nema svrhe da se šalje u Holandiju, da se plaća transport, da stigne na liniju za pakovanje, pa onda da se izbacuje 20 do 40 odsto. Dobro je što ove godine nismo ni imali takvu klasu. Borovnicu otkupljujemo od proizvođača iz Kragujevca, Kraljeva, Čačka, Gornjeg Milanovca, Topole, Šapca, Sremske Mitrovice, Požarevca, Vrnjačke Banje."

O konačnoj ceni, ipak, za mesec dana

O ovogodišnjoj ceni, kaže Maksimović, još uvek ne može da govori. Objašnjava da se cene menjaju na sedam dana. Kako objašnjava, prate se evropske tržišne cene na nedeljnom nivou te se prosek cene za sezonu može izvući tek na kraju sezone.

"Naše iskustvo u poslednjih pet godina je da uvek startujemo sezonu sa nešto nižom cenom od ostalih otkupljivača i posle desetak dana ostali otkupljivači počinju da spuštaju cene drastično, prošle godine sa šest evra je pala na tri evra, pa na 200 dinara. Kod nas se održala cena sa nekim prosekom od oko pet evra, prosek sezone kada na kraju izvučemo uvek bude nešto iznad pet evra, tako je bilo prošle godine", kaže Maksimović i dodaje da berba traje četiri nedelje i oni dobijaju nedeljne tržišne cene što znači da dobiju četiri cene za četiri nedelje.

Rod borovnice sitniji, ali proizvođači nisu u minusu

"I tek na kraju možemo da zaključimo kolika je zapravo bila cena kada izvučemo prosek, tako da ćemo za ovu godinu znati za otprilike mesec dana."


Tagovi

Uzgoj borovnice Otkup borovnice Marko Maksimović Bogdan Stojakov Orašac ABB Growers Cena borovnice Berba Izvoz za Holandiju


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu