Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kruške
  • 27.03.2021. 10:00

Na proleće se javljaju larve kruškinog cvetojeda - šta činiti?

Kruškin cvetojed može da napravi veliku štetu u zasadu ako se na vreme ne preduzmu mere zaštite.

Foto: Bojan Kecman
  • 380
  • 130
  • 0

Kruškin cvetojed (lat. Anthonomus pyri) ima samo jednu generaciju godišnje ali, uz kruškinu buvu i savijača, pripada u jednu od najznačajnijih štetočina ove voćne vrste. Oštećenja uzrokuju larve žute boje sa crnom glavom, koje se razvijaju i hrane u cvetnom pupoljku.

Uništavaju celi pupoljak, zajedno sa tučkom i prašnicima zbog čega ne dolazi do njegovog otvaranja i razvoja. Imago je veličine od pet do sedam milimetara, smeđe boje, sa svetlom prugom preko tela. Na vrhu tela nalazi se rilo pomoću kog polažu jaja u pupoljak i to obično u jesen.  

Njihovo polaganje uočljivo je u vidu crne tačkice. Na proleće dolazi do razvoja u larve i uništavanja pupoljaka što se prvo primeti kao mala kap vode na crnoj tačkici u njemu, a kasnije i prilikom cvetanja voćaka, kada su pojedini plodići razvijeni, a neki crni, odnosno, uništeni.

Tretman insekticidom koji deluje i isparavanjem

Iako mnogi navode da bi cvetojed trebalo da se suzbija dva puta tokom godine, u proleće i jesen, dovoljno je samo jedno tretiranje protiv imaga, odnosno na jesen, kako bi se sprečilo polaganje jaja. Dovoljno je da se primene ulja poput Modrog, Plavog, Belog ili Crvenog ili neki insekticid, najbolje na bazi piretroida koji će ujedno da smanji i prisustvo jaja kruškine buve.

Jedna je od najznačajnijih štetočina kruške

Ako se tretiranje ne uradi na vreme i na proleće primetite ulazne rupice na pupoljku, dovoljna je manja doza odgovarajućeg insekticida, najbolje nekog koji deluje i isparavanjem, da bi se potpuno uništile prisutne larve u njegovoj unutrašnjosti.

Proizvođači koji se nalaze u sistemu organske proizvodnje, osim hemijskih preparata koji su registrovani za ovaj vid uzgoja, mogu da koriste sirće sa devet ili 11 procenata alkohola, u dozi od pet litara na 400 l vode, uz dodatak začina. To može biti čili paprika, ljuta mlevena paprika ili mleveni biber, beli i crveni luk, rasol i rastvor pelina. Isto mogu uraditi i u proljeće, ako se pojave rupice na pupoljcima krušaka.


Tagovi

Kruškin cvetojed Štetočine kruške Uništavaju pupoljak Kruškina buva Modro ulje Insekticidi Rastvor pelina


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]