Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje voća
  • 20.09.2023. 07:30

Na šta treba paziti kod berbe i čuvanja plodova kruške?

U zavisnosti od tipa i sorte određuje se moment berbe, ali i mogućnost čuvanja. Evo nekoliko bitnih saveta.

Foto: Depositphotos/mycola_adams
  • 1.413
  • 86
  • 0

Vreme je za berbu krušaka, a za zimu ih treba uskladištiti i sačuvati. One su nešto osetljivije od jabuka i zbog toga celom procesu treba da pristupimo pažljivije. Za čuvanje se biraju zdravi i čvrsti plodovi, najbolje da su u početnoj fazi zrelosti.

Treba da razlikujemo evropske sorte Pyrus communis koje se u najvećem broju odlikuju karakterističnim kruškastim oblikom i sočnim mesom, od azijskih sorti Pyrus pyrifolia koje imaju okrugli oblik i hrskavije plodove.

Optimalno vreme berbe

Termin berbe nije isti za sve sorte, kao ni za oba tipa krušaka. Kada su u pitanju evropske sorte one se ne beru kada je plod u fazi zrelosti. Takvi plodovi bi tokom čuvanja veoma brzo propali, jer se razvijaju procesi trulenja.

Berba se obavlja u trenutku kada je plod spreman, dok se još uvek odlikuje čvrstoćom. Postoje razne metode određivanje tog momenta, od starih načina do onih uz pomoć savremenih instrumenata.

Kako odrediti da li je voće zrelo za berbu?

Za amaterske uzgajivače najbolji je znak kada plod koji visi lagano povučete prema gore. Ako se peteljka odvaja od grančice, vreme je za berbu.

Izbor sorte za čuvanje

Veliki uticaj na dužinu perioda čuvanja ima izbor sorte. Rane, letnje se mogu čuvati kraći period, dok se najduže čuvaju kasne, zimske sorte. Većina zahteva da se nakon bebe rashlade u periodu do osam nedelja kako bi se razvila bolja tekstura i ukus.

Azijske se beru nešto zrelije, ali se mogu čuvati u periodu do tri meseca. U slučaju da ih predugo ostavite na grani, plodovi počinju da fermentišu i dobijaju alkoholni ukus.

Birajte čvrste i zdrave plodove

Za skladištenje odaberite samo zdrave, čvrste plodove bez znakova oštećenja, napada štetočina ili simptoma oboljenja. Kao priručno skladište mogu vam poslužiti drvene gajbice i kartonske kutije sa otvorima za ventilaciju. Slojeve odvojite papirom. Plodovi ne bi trebalo da se dodiruju.

Idealni uslovi skladištenja su vlaga od 85 do 90 odsto i temperatura 0°C. U zavisnosti od sorte mogu se skladištiti u ovakvim uslovima i do pola godine. Kada ih uzmete iz ovakve sredine ostavite ih na sobnoj temperaturi između tri do deset dana da potpuno sazre.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Tagovi

Kruška Berba kruške Plod kruške Skladištenje kruške Čuvanje kruške Sorte za čuvanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba voćki se polako privodi kraju, ponuda kruške na našim pijacama je odlična a kakva je godina bila po pitanju roda kruške za voćara iz Slankamnskih vinograda, iskusnog Vladimira Fabryja saznaćete u novom tekstu koji dolazi na naš portal... Više [+]