Šest klupskih sorti se izdvojilo prema kvalitetu svojih plodova i dostupnošću na tržištu
U voćnjacima francuske grupe proizvođača jabuka Inatis, čija istorija seže u 1960. godinu, klupske sorte predstavljaju više od 60 odsto površine, a trend beleži rast. Sredinom sezone objave pregled klupskih sorti, od kojih je svaka odabrana zbog svojih specifičnosti i komplementarnosti, prenosi Freshplaza. Ove sezone donose njih šest:
"HoneyCrunch" je proizvedena u dolini Loir i u Nemačkoj. To je dvobojna jabuka koja se odlikuje hrskavošću i tankom pokožicom. Na policama supermarketa i kod veletrgovaca nalazi se od septembra do juna. Ukus joj je osvežavajući, a plodovi su pogodni za užinu i kulinarsku pripremu.
"Berba je po obimu bila slična prošlogodišnjoj, s većim plodovima. Kvalitet ukusa je dobar zahvaljujući vremenskim uslovima koji su pogodovali visokom sadržaju šećera", ocenio je sezonu Arnaud de Puinof, odgovoran za ovu sortu.
"Lolipop" se odlikuje intenzivnom crvenom bojom, visokim sadržajem šećera i dugotrajnošću tokom skladištenja. To je slatka i blaga jabuka, a dostupna je od oktobra do jula. Od pojave na tržištu 2017. godine, doživela je snažan razvoj kako za konvencionalnu tako i za organsku proizvodnju.
"Kao najslađa na tržištu, lako je našla svoje mesto u trenutnoj ponudi organskih jabuka.”
"Zingy" je proizvedena u dolini Loir i jugoistoku Francuske. Plod jabuke je dvobojan, malo nakiseo s jakom crvenom bojom. Uglavnom se prodaje u Francuskoj i Velikoj Britaniji.
"Choupette" je dvobojna sorta koja je cenjena zbog slatkoće, hrskavosti i bogate arome. Dostupna je od decembra do avgusta.
"Alternativa je Gali i uvoznim jabukama od meseca maja", objašnjava iz Inatis grupe Džejms Launej.
"Juliet" je takođe dvobojna, a 2022. je proslavila svoju 20. godišnjicu. Prva je jabuka koja je 100 odsto organska. Prodaje se od oktobra do jula u Francuskoj i još 30 drugih zemalja, a osvaja i nove kupce.
"Lubee" je odlična organska jabuka žutih plodova koji su veoma aromatični sa savršenom ravnotežom šećera i kiselina, ističu voćari.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka