Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana voćaka
  • 16.10.2021. 10:00

Nakon završene berbe, vreme je da prihranite voćke

Ukoliko se peteljka teže otkida od pupa to je znak da se prihranjivanje još može obaviti, a ako se lako skida na blagi dodir ruke, to znači da pomenuta mera ne bi trebalo da se izvodi jer neće biti asimilacije hraniva.

Foto: Bojan Kecman
  • 432
  • 39
  • 0

Uskoro će da se završi berba jabuka, a pošto su šljive i kruške obrane, pravo je vreme da se počne sa prihranom stabala kako bi pupoljci bili snabdeveni hranljivim materijama, neophodnim za bolje cvetanje i oplodnju u narednoj vegetacionoj sezoni.

Poslednjih godina primećeno je da list jabuka opada kasnije nego inače, ali bez obzira na to, dobro je da se prihrana obavi nekoliko dana nakon branja voća. Kod šljiva i krušaka list je počeo da žuti i opada zbog nižih temperatura i kišnog razdoblja u poslednjih sedam dana, a prognoze navode da će hladan period potrajati.

Prihranjujte makro i mikro elementima

Do opadanja je došlo posebno u voćnjacima u kojima su bile prisutne bolesti poput čađave krastavosti kod krušaka ili kod šljiva monilije i šupljikavosti lišća. Ukoliko se peteljka teže otkida od pupa - to je znak da se prihranjivanje još može obaviti, a ako se lako skida na blagi dodir ruke, to znači da pomenuta mera ne bi trebalo da se izvodi jer neće biti asimilacije hranljivih materija kroz list u koren stabla.

Vreme je da se krene sa prihranom voća

Vrši se folijarno tečnim sredstvima koja sadrže azot, fosfor, kalijum, cink i bor. Rodni pupoljci diferenciraju se od juna do avgusta, ali uz kvalitetnu prihranu tokom vegetacije i nakon berbe, može se desiti da se u toku zime, diferenciraju novi rodni pupoljci, naročito ako nema velikih minusa. Ako su pupoljci veliki, prihranjivanjem će se dodatno snabdeti neophodnim elementima što će biti dovoljno da se iz njih u proleće, razviju plodovi.

Poželjna je i upotreba Uree

Dovoljne su dve litre po jednom traktorskom atomizeru, a pored navedenih proizvoda, može da se u te svrhe koristi i urea koja sadrži 46 procenata azota, u kombinaciji sa borom i cinkom. Azot iz uree predstavlja pogonsko gorivo za biljku u proleće naredne godine jer će imati više snage za početak bubrenja pupoljaka i kvalitetniju oplodnju. Preporučena doza je od 15 do 20 kilograma uree u 330 litara vode i jedan litar nekog sredstva koje sadrži bor i cink.

Do kraja oktobra mogu da se urade dva folijarna tretmana, a od novembra može da se počne sa aplikacijom stajnjaka i mineralnog đubriva, oko stabala. Bilo bi dobro da se stajnjak i hraniva zaoru kako bi koren useva mogao lakše da ih usvoji.

Očistite stabla sodom bikarbonom

Posle prihrane i đubrenja pojedini uzgajivači voća praktikuju upotrebu sode bikarbone u svojim zasadima. Potrebna količina je jedan do dva kilograma u 1.000 litara vode. Na taj način čiste se stabla i pupovi od prezimljujućih spora raznih gljivičnih bolesti jer je soda poznata kao dobar dezinficijens.

Nakon ovog tretmana slabiji je napad bolesti u narednoj sezoni.


Tagovi

Prihrana voća Stajnjak Mineralno đubrivo Soda bikarbona Rodni pupoljci


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.