• Berba voća
  • 04.08.2020. 07:30

Nezadovoljni domaćim radnicima strahuju da će novi talas korone sprečiti dolazak stranih

U jeku pandemije evropski voćari su uspeli da pronađu spas u migrantskoj radnoj snazi za berbu. Sada strahuju šta će biti krajem leta i u jesen ako dođe novi talas korone i inostrani radnici budu sprečeni da dođu.

Foto: JumpStory
  • 105
  • 12
  • 0

Prema svim računicama, stanovnici Evrope su tokom pandemije jeli više voća, a proizvođači su nedostatak radnika uspeli da pronađu u stranoj radnoj snazi, ali i lokalnom stanovništvu. Ali, sada strahuju šta ih očekuje krajem leta i u jesen s berbom jabuka, krušaka i grožđa ako krene novi talas virusa Covid-19, pa radnici migranti budu sprečeni da dođu. 

Boje se za nedostatak radne snage

Mnogi se boje da će u delovima Evrope, poput Španije, ponovno doći do izbijanja zaraze što će dovesti do zatvaranja granica i rizika da će biti odsečeni od radnika migranata na koje se već godinama oslanjaju. 

"Zabrinuti smo", rekao je reutersu predsednik francuskog Udruženja jabuka i krušaka, pa zamenik čelnika Udruženja "Interfel" Daniel Suvetr.

"Imali smo radnu snagu koja nam je bila potrebna za radove proređivanja voća, a berba izgleda obećavajuće, ali možda se granice opet zatvore - što nas brine".

U Veliku Britaniju stigli sezonci iz Istočne Evrope, a Italija u velikim problemima

"Za neke farmere obično jedan odsto njihove radne snage budu stanovnici Velike Britanije, a ove godine postotak je povećan na 20 do 30 odsto", rekao je Ali Kaper, uzgajivač jabuka i krušaka iz središnje Engleske.

Radnici iz turizma faliće poljoprivredi?

U Portugalu je u berbi bobičastog voća radilo 1.000 radnika migranata iz Južne Azije. Oni su se tokom pandemije zatekli tamo jer su izgubili posao u turizmu zbog zatvaranja hotela, restorana i slično. Sada se proizvođači brinu za berbu jabuka u septembru, jer su se mnogi vratili na svoja prethodna radna mesta izvan poljoprivrede.

"U Francuskoj regiji Šampanj berba grožđa jako je važna u poljoprivrednom radnom ciklusu, a proizvođači godišnje prikupe između 100.000 i 120.000 sezonskih radnika, od čega 27 odsto dolazi iz inostranstva", rekao je predsednik grupe vinara Šampanj (SGV) Kristof Pernet.

Vinari su u nevolji, potražnja je smanjena zbog kolapsa ugostiteljske i turističke delatnosti.

"Veliki proizvođači verovatno će smanjiti poslove u berbi i zaposliće manje sezonskih radnika", rekao je menadžer komapnije "WiziFarm" Ričard Buksant.

Proizvođači se obraćaju univerzietima i zavodima za zapošljavanje kako bi promovisali rad u berbi i ublažili manjak inostrane radne snage ako se granice ponovno zatvore.

Nezadovoljni domaćom radnom snagom

Evropski voćari su uspeli da spase prolećnu berbu jagoda, dinja, bresaka i trešanja koje su se odvijale kada su prvi put zatvorene granice. Kupci širom sveta su prihvatili zdravu ishranu i kupovali više voća i povrća, ali i smanjili potrošnju za gotove obroke što je išlo u korist ovom sektoru. 

Međutim, većina migrantske radne snage je otputovala kući za vreme pandemije, a proizvođači su ih zamenili s lokalnim radnicima. Ipak, žale se da nisu jednako produktivni, što im je povećalo troškove.

Nikad gora godina za uzgoj koštičavog voća u Španiji?

Osim ovih problema, poljoprivrednici se boje i vremenskih prilika. Obilne kiše i grad oštetile su ove godine neke useve u Španiji, najvećem izvozniku voća u EU.

Šef APOEXPA-a, udruženja proizvođača voća i izvoznika voća u jugoistočnoj španjskoj regiji Mursia, Hoakin Gomez, procenjuje da je lokalna proizvodnja pala za 20 odsto zbog nepovoljnih vremenskih prilika, ali potražnja i cene su ostale stabilne, jer su domaćinstva tokom zatvaranja konzumirala više voća.


Tagovi

Evropski voćari Berba voća Inostrani radnici Lokalni radnici


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zrele, rukom brane!