Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba voća
  • 04.08.2020. 07:30

Nezadovoljni domaćim radnicima strahuju da će novi talas korone sprečiti dolazak stranih

U jeku pandemije evropski voćari su uspeli da pronađu spas u migrantskoj radnoj snazi za berbu. Sada strahuju šta će biti krajem leta i u jesen ako dođe novi talas korone i inostrani radnici budu sprečeni da dođu.

Foto: JumpStory
  • 129
  • 615
  • 0

Prema svim računicama, stanovnici Evrope su tokom pandemije jeli više voća, a proizvođači su nedostatak radnika uspeli da pronađu u stranoj radnoj snazi, ali i lokalnom stanovništvu. Ali, sada strahuju šta ih očekuje krajem leta i u jesen s berbom jabuka, krušaka i grožđa ako krene novi talas virusa Covid-19, pa radnici migranti budu sprečeni da dođu. 

Boje se za nedostatak radne snage

Mnogi se boje da će u delovima Evrope, poput Španije, ponovno doći do izbijanja zaraze što će dovesti do zatvaranja granica i rizika da će biti odsečeni od radnika migranata na koje se već godinama oslanjaju. 

"Zabrinuti smo", rekao je reutersu predsednik francuskog Udruženja jabuka i krušaka, pa zamenik čelnika Udruženja "Interfel" Daniel Suvetr.

"Imali smo radnu snagu koja nam je bila potrebna za radove proređivanja voća, a berba izgleda obećavajuće, ali možda se granice opet zatvore - što nas brine".

U Veliku Britaniju stigli sezonci iz Istočne Evrope, a Italija u velikim problemima

"Za neke farmere obično jedan odsto njihove radne snage budu stanovnici Velike Britanije, a ove godine postotak je povećan na 20 do 30 odsto", rekao je Ali Kaper, uzgajivač jabuka i krušaka iz središnje Engleske.

Radnici iz turizma faliće poljoprivredi?

U Portugalu je u berbi bobičastog voća radilo 1.000 radnika migranata iz Južne Azije. Oni su se tokom pandemije zatekli tamo jer su izgubili posao u turizmu zbog zatvaranja hotela, restorana i slično. Sada se proizvođači brinu za berbu jabuka u septembru, jer su se mnogi vratili na svoja prethodna radna mesta izvan poljoprivrede.

"U Francuskoj regiji Šampanj berba grožđa jako je važna u poljoprivrednom radnom ciklusu, a proizvođači godišnje prikupe između 100.000 i 120.000 sezonskih radnika, od čega 27 odsto dolazi iz inostranstva", rekao je predsednik grupe vinara Šampanj (SGV) Kristof Pernet.

Vinari su u nevolji, potražnja je smanjena zbog kolapsa ugostiteljske i turističke delatnosti.

"Veliki proizvođači verovatno će smanjiti poslove u berbi i zaposliće manje sezonskih radnika", rekao je menadžer komapnije "WiziFarm" Ričard Buksant.

Proizvođači se obraćaju univerzietima i zavodima za zapošljavanje kako bi promovisali rad u berbi i ublažili manjak inostrane radne snage ako se granice ponovno zatvore.

Nezadovoljni domaćom radnom snagom

Evropski voćari su uspeli da spase prolećnu berbu jagoda, dinja, bresaka i trešanja koje su se odvijale kada su prvi put zatvorene granice. Kupci širom sveta su prihvatili zdravu ishranu i kupovali više voća i povrća, ali i smanjili potrošnju za gotove obroke što je išlo u korist ovom sektoru. 

Međutim, većina migrantske radne snage je otputovala kući za vreme pandemije, a proizvođači su ih zamenili s lokalnim radnicima. Ipak, žale se da nisu jednako produktivni, što im je povećalo troškove.

Nikad gora godina za uzgoj koštičavog voća u Španiji?

Osim ovih problema, poljoprivrednici se boje i vremenskih prilika. Obilne kiše i grad oštetile su ove godine neke useve u Španiji, najvećem izvozniku voća u EU.

Šef APOEXPA-a, udruženja proizvođača voća i izvoznika voća u jugoistočnoj španjskoj regiji Mursia, Hoakin Gomez, procenjuje da je lokalna proizvodnja pala za 20 odsto zbog nepovoljnih vremenskih prilika, ali potražnja i cene su ostale stabilne, jer su domaćinstva tokom zatvaranja konzumirala više voća.


Tagovi

Evropski voćari Berba voća Inostrani radnici Lokalni radnici


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao