Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine kupine
  • 17.11.2021. 10:00

Opasnost od malinine muve galice i žute rđe lista u zasadima kupine

Žuta rđa је veoma rasprostranjeno oboljenje kupine. Simptomi se uočavaju na svim nadzemnim delovima biljke, a najuočljiviji su na izdancima i naličju lista.

Foto: Jelena Gajić Đokić (ilustracija)
  • 158
  • 22
  • 0

Na području delovanja RC Niš, u pojedinim zasadima kupina, registrovana su zadebljanja u vidu bradavičastih ispupčenja na izdancima u kojima je  uočeno prisustvo larvi malinine muve galice (Lasioptera rubi), navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Ova štetočina ima jednu generaciju godišnje. Najveće štete pričinjavaju larve na mladim izdancima, a manje štete pričinjava i odrastao insekt jer se hrani lišćem. Ženke polažu jaja na mladim izdancima. Iz jaja se razvijaju larve koje se ubušuju pod koru izdanaka, gde nastaju zadebljanja i dolazi do sušenja i lomljenja izdanaka.

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je uklanjanje obolelih izdanaka i njihovo spaljivanje i krčenje i uništavanje divlje kupine u blizini zasada.

Kupinu ugrožava i patogen koji prezimljava u opalom lišću

Takođe, pored simtoma ove štetočine, registrovano je i prisustvo simptoma žute rđe lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis).

Žuta rđa је veoma rasprostranjeno oboljenje kupine. Simptomi se uočavaju na svim nadzemnim delovima biljke, a najuočljiviji su na izdancima i naličju lista. Patogen prezimljava u zaraženim izdancima ili u opalom lišću.

Uočena žuta rđa lista i izdanaka kupine - izaziva značajne štete

Kako što smo ranije pisali, usled jake zaraze napadnuti izdanci zaostaju u porastu, slabe i suše se, a može doći i do prevremenog opadanja lišća sa rodnih grančica. U toku jedne vegetacije rđa kupine ostvaruje više sekundarnih infekcija. Prouzrokovač žute rđe lista i izdanaka kupine ceo životni ciklus obavlja na kupini.

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je orezivanje i spaljivanje obolelih izdanaka i sakupljanje i zaoravanje obolelog lišća. Od hemijskih mera zaštite, u ovom periodu, preporučuje se primena preparata na bazi bakra.


Povezana biljna vrsta

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Kupina Bolesti Žuta rđa lista Malinina muva galica Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u