Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monilija
  • 10.04.2023. 09:00

Oštećenje od mraza ili monilija u zasadima koštičavog voća?

U periodu cvetanja koštičavog voća i u uslovima vlažnosti postoji visok rizik od infekcija cvetova prouzrokovačem sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa).

Foto: PIS
  • 374
  • 23
  • 0

Zasadi koštičavog voća se u zavisnosti od vrste, sortimenta, lokaliteta i ekspozicije terena nalaze u različitim fazama razvoja. Zasadi breskve, nektarine i kajsije se nalaze u fazi od precvetavanja do formiranja plodova, a šljiva, višnja i trešnja se nalaze u fazi od početka cvetanja do precvetavanja, ističe se na Prognozno-izveštajnoj službi zaštite bilja.

U periodu cvetanja koštičavog voća i u uslovima vlažnosti postoji visok rizik od infekcija cvetova prouzrokovačem sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa). Infekcija se ostvaruje preko žiga tučka u prisustvu padavina ili visoke relativne vlažnosti vazduha na temperaturama od 5°C do 25°C.

Monilija: Sušenje voćnih stabala nemojte zameniti sa oštećenjem od mraza

Podsetimo, prvi simptomi se javljaju na cvetovima i listovima koji menjaju boju, postaju smeđi, venu i suše se. Obično se prvi simptomi zamene sa oštećenjem od mraza. Na većim granama dolazi do pojave smolotočenja i one na kraju odumiru. Kada je vreme kišno i toplo, na stabljikama i peteljkama listova na donjoj strani se stvara bela prevlaka sa sporama gljivice koje vetar ili insekti prenose na zdrava stabla.

U kasnijim fazama razvoja biljaka simptomi se javljaju na plodovima. Kao rezultat razvoja infekcije meso ploda posmeđi, omekšava, dobija alkoholni ukus, a na površini se javljaju sklerocije. Veoma je česta pojava da zaraženi plodovi ostaju na stablu i mumificiraju se.

Ukoliko je već ostvarena infekcija nije moguće sprečiti dalji razvoj bolesti, te je veoma važna primena preventivnih mera zaštite.

Mere zaštite

Sa ciljem zaštite od prouzrokovača monilioze u zasadima koštičavog voća koji su u fazi cvetanja, pre najavljenih padavina, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida na bazi aktivne materije:

  • ciprodinil ili
  • pirimetanil ili
  • boskalid+piraklostrobin ili
  • tebukonazol ili neki drugi registrovani fungicid.

Prilikom primene pesticida obavezno se treba pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača. Primena insekticida u fazi cvetanja voća je zakonom zabranjena!


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Monilija Koštičavo voće Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja Oštećenje od mraza Zaštita od monilioze


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...