Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz
  • 11.03.2021. 14:00

Oštećeno voće - dodatna opasnost od smenjivanja temperaturnih talasa

Nenad Magazin sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta ocenio je da bi šteta mogla da bude veća ako se u narednom periodu budu smenjivali temperaturni talasi toplo hladno.

Foto: Bigstock/SEM_photo
  • 163
  • 191
  • 0

Jak mraz proteklih dana uzrokovao je štete u voćnjacima širom Srbije. Najviše problema bilo je u zasadima koštičavog voća, a najugroženiji su bile rane sorte kajsija i breskvi, ističu stručnjaci, a prenosi Politika.

Sneg koji je u noći između 9. i 10 marta pao u centralnom delu Srbije, može da polomi mlade izdanke voća i malina, ali je i dobar izolator od niskih temperatura, rekao je za Betu šef katedre za voćarstvo i vinogradarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Nenad Magazin.

"Kajsije, breskve, trešnje i kruške su već oštećene dosadašnjim mrazevima, a ovaj sneg će, kao dobar izolator, sprečiti dalje izmrzavanje, ali može da polomi mlade izdanke", rekao je Magazin za ovu agenciju i dodao da mraz, gde nije bilo snega, može da ošteti i listove jagoda.

Najveći deo voća cveta u aprilu i ono je, prema njegovim rečima, najosetljivije u vreme precvetavanja jer plod tada može da uništi i temperatura od minus dva Celzijusova stepena.

Krenulo suzenje vinove loze, ali pad temperature može biti poguban

Magazin je ocenio da bi šteta mogla da bude veća ako se u narednom periodu budu smenjivali temperaturni talasi toplo hladno jer će više temperature da ubrzaju vegetaciju, a zatim niske da je oštete.

Podsetimo i da se zbog niskih temperatura lisna masa pšenice smrzla, ali kako su ocenili stručnjaci, pegledom čvora bokorenja utvrđeno je da je biljke zdrava i da će se regenerisati u narednim toplijim danima.


Tagovi

Mraz Sneg Izmrzavanje Nenad Magazin Cvetanje Mladi izdanci Oštećene voćke


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]