Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pixofarm
  • 06.11.2020. 07:30

"Pixofarm" aplikacija za pametne telefone broji i meri voće na stablu

Reč je o digitalnom rešenju za optimizaciju berbe koje pruža pouzdano praćenje roda i druge podatke.

Foto: EU-Startsup
  • 295
  • 21
  • 0

Austrijska start-ap kompanija "Pixofarm" je razvila digitalno rešenje za voćarsku industriju. Reč je o mobilnoj aplikaciji koja koristi veštačku inteligenciju za praktičnu digitalizaciju brojanja i merenja voća putem pametnog telefona.

Voćari traže pametne i fleksibilne pristupe

Nakon što su kupci u Evropi izvestili o svojim uspesima, počeli su da je koriste i proizvođači u Čileu, Južnoafričkoj Republici, Australiji i na Novom Zelandu.

Isprobali smo besplatnu mobilnu aplikaciju za identifikaciju biljaka

Ovaj jedinstveni pristup otvara novu kategoriju na području praćenja useva i razlikuje Pixofarm kako od tradicionalne metode brojanja i ručnog merenja plodova, tako i od skupljih i manje dostupnih potpuno automatizovanih rešenja na tržištu.

"Voćari očigledno traže pametne i fleksibilne pristupe na ovom području", tvrdi Farid Edrisian, izvršni direktor kompanije.

"Nema razloga da se voće i dalje broji i meri ručno, dok pametno rešenje pruža sve svoje prednosti odmah na proizvođačevom telefonu", dodao je.

Kako radi aplikacija?

Ova tehnologija prati rast i broj plodova kako bi voćarima pomoglo da donose ispravne odluke i efikasnije koriste svoje resurse. Uz to, nudi pouzdana predviđanja raspodele veličine ploda po klasama i ukupnog volumena berbe nedeljama unapred. Takođe, značajno poboljšava planiranje i učinkovitost operacija, logistike, marketinga i prodaje.

Precizna poljoprivreda ili kako proizvesti više sa manje unosa, kao deo plana oporavka EU?

Potrebno je uneti podatke kao što su površina uzgoja, lokacija, starost voćnjaka i slično. Zatim kod pojave plodova pomoću kamere na aplikaciji fotografisati plod na koji smo pre toga zalepili nalepnicu kao referentnu tačku za bolje merenje. Kasnije će aplikacija izračunati veličinu, klasu i ostale potrebne podatke. Osim toga, plodovi na drvetu mogu se brojati fotografisanjem celog stabla, a u tom slučaju nije potrebna referentna tačka.

Osvojena i nagrada

Onlajn komandna ploča pojednostavljuje administraciju više proizvodnih mesta. Kako tvrde, rešenje je 100 odsto fleksibilno i dostupno svakom voćaru na svetu.

"Poslednje, ali ne manje važno je isplativost ovog sistema bez ikakvih ograničenja u vremenu ili učestalosti merenja", zaključuje Edrisian.

Inače, ovaj je proizvod osvojio nagradu kao najbolje praktično rešenje za poljoprivredno - prehrambeni sektor na događaju Startup Europe Smart Agrifood Summit 2020.

Informacije o preuzimanju potražite na njihovoj web stranici kao i dostupnu demo verziju. 

U videu pogledajte kako izgleda merenje pomoću ove aplikacije:


Tagovi

Pixofarm Voćarstvo Klase voća Aplikacija Startup Digitalizacija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu