Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Polka i polana
  • 27.07.2017. 16:15

Plan za razvoj malinarstva u Vojvodini

Malinari iz Vojvodine smatraju da bi uslovi za proizvodnju trebalo da se usklade sa onima u centralnoj Srbiji. O tome su razgovarali sa sekretarom Vukom Radojevićem i ministrom Branislavom Nedimovićem.

Foto: Vlada Vojvodine
  • 581
  • 37
  • 0

Predstavnici udruženja "Bačkopoljski malinari" iz opštine Vrbas i "Malina Ratkovo" za opštinu Odžaci razgovarali su sa sekretarom Vukom Radojevićem i ministrom Branislavom Nedimovićem o usklađivanju uslova privređivanja sa onima iz centralne Srbije.

Vojvodina gaji polku i polanu

Zasadi se u severnom delu Srbije prostiru na 1.000 hektara. Ovde se gaje poljske sorte, koje odgovaraju ravničarskom terenu - polka i polana.

"Akontna cena maline je u užoj Srbiji 160 dinara, a ovde 120 ili 130. Sve ispod 150 dinara je čist gubitak. Cena bi trebalo da bude između 180 i 200 dinara", kaže za Dnevnik Bojan Pajić iz Bačkog Dobrog Polja.

Sekretarijat podržava malinarstvo

Radojević objašnjava da je gajenje maline u Vojvodini specifično, jer se berba završava tek u oktobru. Kaže da cenu određuje tržište, ali da sve ide ka tome da se vrednost uskladi sa onom koja je u užem delu naše zemlje.

Dodao je i da je Seketarijat za poljoprivredu prepoznao značaj gajenja malina:

"Objavljen je javi poziv koji se odnosi i na bespovratna sredstva za podizanje protivgradne zaštite za bobičasto i jagodasto voće. Novac je namenjen i za opremanje hladnjača".

Foto: Vlada Vojvodine


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Malina Vojvodina Vuk Radojević Branislav Nedimović Bojan Pajić Cena


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u