Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruškina buva
  • 17.04.2022. 10:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Sremska Mitrovica

Početak piljenja larvi kruškine buve - kada je vreme za zaštitu?

Trenutno se tretman ne preporučuje zbog cvetanja i prisustva polinatora u zasadima.

Foto: Depositphotos/enterlinedesign
  • 167
  • 9
  • 0

Na terenu RC Sremska Mitrovica, zasadi kruške su u fenofazi BBCH 56,57,65. Viljamovka - faza crvenih pupoljaka, cvetne krunice su izdužene, cvetna loža lagano otvorena, čašićni listići jedva vidljivi, karmen i junska lepotica u fenofazi puno cvetanje, najmanje 50 odsto cvetova je otvoreno, prve latice opadaju, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Vizuelnim pregledom zasada na prisustvo obične kruškine buve (Cacopsylla pyri) ustanovljen je početak piljenja larvi u indeksu 0,7, prisustvo odraslih jedinki u indeksu prisustva 1.38 i veliki broj ranije položenih žutih jaja ali i prisustvo belih jaja sa indeksom 22.43.

RC Sremska Mitrovica, nastavlja da sprovodi monitoring obične kruškine buve, a o vremenu tretmana i izboru preparata će obavestiti proizvođače naknadno. Trenutno se tretman ne preporučuje zbog cvetanja i prisustva polinatora u zasadima.

Suzbijte kruškinu buvu bez insekticida - sirćetom, sodom, glinom

Međutim, kruškine buve se možete osloboditi i na organski način - kombinacijom sirćeta i sode bikarbode dobija se so koja, uz primenu većih količina vode, isušuje mednu rosu kojom su obložene larve buve i skida ih sa površine lista i grana.

Dovoljno je kilogram sode bikarbone i 10 litara sirćeta (što veći procenat alkohola tim bolje) na 1.500 litara vode. Neki proizvođači koriste ovu metodu za drugu i treću generaciju buve, ali može da se koristi i za larve prve generacije.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Kruškina buva Štetočina Larve Hemijska zaštita Prognozno-izveštajna služba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]