Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reeksport
  • 30.04.2021. 09:00

Pojačana kontrola izvoza srpskog voća i povrća za Rusiju

Pojačana kontrola znači da je izvoznik dužan da uz zahtev za overu dokaza o poreklu koji se odnose na voće i povrće dostavi sva dokumenta neophodna za utvrđivanje porekla - od uzgoja do otpreme proizvoda kupcu.

Foto: WikimediaCommons/Maksym Kozlenko
  • 111
  • 173
  • 0

Uprava carina Srbije potvrdila je da sprovodi pojačane kontrole utvrđivanja srpskog preferencijalnog porekla voća i povrća namenjenog izvozu u Rusiju, prenosi Radio slobodna Evropa.

Izvoz voća iz Srbije u Rusku Federaciju ponovo je pod lupom javnosti, nakon što je policija nedavno uhapsila 68 osoba osumnjičenih da su na rusko tržište izvozili breskve i nektarine iz Evropske unije (EU) sa lažnim sertifikatima o srpskom poreklu.

Kako je u kratkom komentaru rekao za Tanjug ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, poljoprivreda neće biti poligon prevarantima. Kasnije je za TV Prva rekao da su to "lopovi koji pokušavaju da izvrdaju državu".

Uhapšeni: Grčke breskve i nektarine prodavali Rusima kao srpske

Podsetimo, uhapšeni su N. P. (62) i K. P. (58), odgovorna lica firme "New land of fruit", N. C. (39) i Z. C. (64), odgovorna lica firme "Citrum AKZ", kao i B. K. (44), odgovorno lice privrednog društva "D&B trans" osumnjičeni da su zloupotrebili položaj odgovornog lica, prali novac, falsifikovali službene isprave i utajili porez, dok se 63 polјoprivredna proizvođača sumnjiče za pranje novca i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da su N. P., K. P., N. C., Z. C. i B. K., tokom 2017. i 2018. godine, breskve i nektarine uvezene iz Grčke lažno deklarisali kao da su srpskog porekla kako bi reeksportovali voće kupcima u Ruskoj federaciji.

Dokaz o poreklu

U Upravi carina za Radio Slobodna Evropa su objasnili da pojačana kontrola znači da je izvoznik dužan da uz zahtev za overu dokaza o poreklu koji se odnose na voće i povrće dostavi sva dokumenta neophodna za utvrđivanje porekla - od uzgoja do otpreme proizvoda kupcu.

Ovo nije prvi slučaj reizvoza robe na tržište Ruske Federacije, sa kojom Srbija već 21 godinu ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini. Taj dokument propisuje da se za robu, za koju se može dokazati da je poreklom iz Srbije (koja ima više od 50 posto sadržaja iz Srbije), ne plaća carina kada je namenjena za tržište Rusije, osim ako nije izuzeta iz režima slobodne trgovine.

Rusija je februara 2018. uvela privremenu blokadu na uvoz krušaka iz Srbije, nakon što je tamošnja fitosanitarna inspekcija otkrila da je iz Srbije poslata sorta koja nije karakteristična za srpsko podneblje.

U čemu je problem sa izvozom srpskog voća u Rusiju?

Aprila 2015. godine, Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor ograničila je uvoz jabuka iz Srbije zbog, kako su naveli, falsifikovanja srpskih fitosanitarnih sertifikata u Evropi. Nešto ranije iste godine, ova služba je saopštila da sumnja da je Srbija uvučena u nelegalnu trgovinu jabuka, kruški, kupusa i povrća.

U izveštaju Evropske komisije za 2020. godinu navodi se da je Srbija "umereno pripremljena u oblasti bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike". Kako se navodi u ovom dokumentu, Brisel očekuje dalje poboljšanje primene pristupa zasnovanog na proceni rizika u pogledu zvanične kontrole uvoza.


Tagovi

Izvoz Reeksport Breskve i nekatrine Branislav Nedimović Uhapšeni Izvoz za Rusiju


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pored ovakve situacije sa sušom i cenama u poljoprivredi, možete se samo slikati. I šta onda raditi? Pa ništa, slikati se 😃 To je uradio mladi bračni par Vaci, sutradan, posle svadbe, u dekorativnom ambijentu u Stanišiću kod Sombora. Suncok... Više [+]