Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećna sadnja
  • 03.01.2023. 07:30

Prednosti i mane prolećne sadnje voćaka

Možda niste stigli sve posaditi tokom jeseni, ali ne propustite proleće za sadnju.

Foto: Depositphoto/baza178
  • 273
  • 32
  • 0

Ako iz nekog razloga još uvek niste posadili željene sadnice voća ili ukrasnog drveća, možete to uraditi u prolećnom terminu. Tačno je da je najbolja jesenja sadnja, jer će mlade sadnice imati vremena da se priviknu na novu okolinu, a koren će se aktivirati i razviti novu mrežu.

To će omogućiti da mlado drvo svu energiju na proleće usmeri na rast.

Manja opasnost od izmrzavanja

Sadnja u proleće ima svoje mane, ali i prednosti. Kada zakasnimo sa sadnjom u jesen sadnice nemaju vremena da se prilagode u slučaju da dođe do naglog zahlađenja i izmrzavaju. U prolećnom terminu je manja opasnost od izmrzavanja. Veća je opasnost da ćemo zakasniti sa sadnjom kada je biljka već razvila listove i nastupaju topli dani koji dovode do njenog isušivanja.

Zalijte s jednom do dve kante vode

Sam posao sadnje je najbolje obaviti dok su pupoljci na granama još uspavani, a posebnu pažnju je potrebno obratiti na zalivanje tokom cele vegetacije kako bi korenu dali mogućnost da se što bolje razvije.

Pre sadnje podsecite koren kako bi ste ga osvežili i uklonili sve slomljene i suve delove. Tako ćete aktivirati njegov rast. Takođe, potopite ga u rastvor ilovače, balege i vode u odnosu 1:1:1.

Sadnja u pripremljene jame

Prilikom sadnje obratite pažnju na razmak između stabala. On se kreće od 1,5 do šest metara i više u zavisnosti od vrste. Najbolje je sadnu jamu iskopati jednu do dve nedelje ranije. Na dno se postavlja drenažni sloj, a u slučaju da postoji opasnost od napada glodara zemlji se može dodati izdrobljeno staklo i sve izmešati.

U zavisnosti od vrste dodaje se đubrivo koje će u startu da ishrani posađenu biljku. Koren ne sme da dođe u kontakt s đubrivom. Između treba da je sloj zemlje.

Projektovanje i podizanje voćnjaka - od prvog do poslednjeg koraka

Dimenzije jame su u prečniku 60 do 100 cm i dubine 50 do 80 cm. Pravilo je da je potrebno iskopati 1,5 veću rupu od veličine korenove bale. Obavezno uz sadnicu postavite kolac za koji ćete je vezati. Nemojte ga preblizu postavljati kako ne bi oštetili koren.

Dubina sadnje treba da je približno kao u rasadniku, a korenov vrat da je oko tri centimetra iznad površine zemlje. Utabajte zemlju oko sadnice da se napravi kružno udubljenje koje će zadržavati vodu. Zalijte s jednom do dve kante vode. Zalivanje je potrebno nastaviti u vegetacijskom periodu, a biće od velike koristi da se područje oko sadnice malčira.


Tagovi

Sadnja voćaka Sadnja drveća Sadnja sadnica Prolećna sadnja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.