Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljiva
  • 10.08.2018. 10:00

Prerada šljive manja nego pre 120 godina!

Na našoj teritoriji se nalazi ukupno  42 miliona stabala ovog voća, ali se prerada, u odnosu na period od pre 120 godina, smanjila.

Foto: Pixabay / Couleur
  • 1.203
  • 131
  • 0

Srbija se po proizvodnji šljiva od preko pola miliona tona nalazi na trećem mestu u svetu, iza Kine i Indije. Na našoj teritoriji se nalazi ukupno  42 miliona stabala ovog voća, ali se prerada, u odnosu na period od pre 120 godina, smanjila za pet do šest puta. Šljiva se danas najviše koristi za proizvodnju rakije

Izvoz suvih šljiva manji nego krajem XIX veka

Ove podatke izneo je ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić, prilikom obilaska opštine Blace. Podsetio je da je prvi izvozni proizvod Srbije u Sjedinjene Američke Države krajem XIX veka bila suva šljiva. "Tada je u SAD izvezeno 30.000 tona suvih šljiva, a naš izvoz sada ne prelazi pet do šest hiljada tona", rekao je Krkobabić.

Složena zadruga u Blacu sledeće godine?

Kako stoji na sajtu Vlade, ministar je ukazao da postoji spremnost da se radi na otvaranju složene zadruge u Blacu, koja bi omogućila da šljiva koja uspeva u tom kraju ne završi u kazanima, već da bude prerađena. "Takav jedan pogon se može očekivati sledeće godine, ukoliko zadrugari i ljudi iz lokalne samouprave to ozbiljno shvate i krenu u taj projekat", najavio je Krkobabić.

Prva složena zadruga u Srbiji baviće se voćem

Obišao je i zemljoradničku zadrugu Blačka Blace, koja je iz državnog budžeta dobila nešto više od 12 miliona dinara za izgradnju hladnjače i nabavku mehanizacije.  Direktor Dušan Zečević rekao je da su zadruge jedini spas za srpsko selo. Nada se da će za pet godina u Blacu biti 20 zadruga, dok je istakao da je 30 optimalan broj kako bi ovo mesto moglo da funkcioniše.


Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

Šljive Milan Krkobabić Blace Složena zdruga Blačka Blace Dušan Zečević


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić