Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena jabuka
  • 08.06.2020. 07:30

Prodaja jabuka znatno pala u poslednje dve nedelje: Razlog više cene?

Zahvaljujući virusu korona koji je na određeni period zatvorio sve granice, potražnja za domaćim jabukama nikad nije bila veća.

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 230
  • 31
  • 0

Evropske zalihe jabuka ove su godine prilično male, pa nije ni čudo kako su im cene trenutno dosta visoke u odnosu na prethodno razdoblje.

"Brzorastuće letno voće poput lubenica verovatno je uticalo na međunarodno tržište jabuka, jer je prodaja u poslednje dve nedelje prilično pala“, rekao je za freshplazu proizvođač jabuka i trgovinski posrednik iz Južnog Tirola, Mihael Sparer koji ih uzgaja na 25 hektara.

Na domaćem tržištu za vreme korone veća potražnja

Zahvaljujući virusu korona koji je na određeni period zatvorio sve granice, potražnja za domaćim jabukama nikad nije bila veća.

"Prodaja nikad nije bila bolja, a negde se kupovalo čak i do pet puta više. Najviše smo kupaca imali u martu, dok je u aprilu potražnja nešto oslabila, ali je bila opet iznad proseka. Visoki nivo prodaje nastavio se do treće nedelje maja“, pojašnjava Sparer.

Za vreme korone stvorene bolje prehrambene navike sa više svežeg voća i povrća

Kaže i kako se zalihe sve više smanjuju, a neke od jabuka poput Gale i Granny Smith su potpuno rasprodate.

“Nažalost, uskoro ćemo morati da uvozimo i one iz Južne Amerike. Međutim, prema trenutnoj prognozi, izvoz iz inostranstva takođe će biti manji. Prvo, jer će prevoz i uvoz biti znatno teži zbog krize i drugo, jer će ove godine za berbu na raspolaganju biti manje jabuka", pojašnjava Mihael.

Veliki uvoznik jabuka iz Južnog Tirola - Egipat

Veliki deo roda jabuke iz Južnog Tirola tradicionalno se izvozi, a proteklih godina javila su se i nova tržišta kao što su to zemlje severne Afrike u kojima se najviše ističe Egipat.

"Prošli mesec primili smo mnogo upita u vezi sa isporukom za Afriku, posebno za crveni i zlatni delišes koji se i inače izvozi u velikim količinama“, zaključuje proizvođač.


Tagovi

Jabuke Proizvodnja Prodaja Voće Južni Tirol Izvoz


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.