• Hrana
  • 07.06.2020. 15:00

Za vreme korone stvorene bolje prehrambene navike sa više svežeg voća i povrća

Anketa je pokazala da je većina ispitanika iz zemalja obuhvaćenih istraživanjem smanjila kupovinu gotovih i polugotovih jela namenjenih podgrejavanju u mikrotalasnoj pećnici.

Foto: JumpStory
  • 61
  • 9
  • 0

Preliminarni rezultati jednog istraživačkog projekta sprovedenog među gotovo 11.000 ljudi iz 11 zemalja sveta pokazali su kako su kupci za vreme virusa korona, smanjili potrošnju gotovih proizvoda i povećali kupovinu svežeg voća, povrća i mesa. 

Manje grickalica - više svežeg voća i povrća

U gotovo polovini zemalja obuhvaćenih anketom, pokazalo se da ljudi kupuju manje slanih grickalica i slatkiša, premda je njihova sveukupna prodaja ostala stabilna.

"Konzumiranje ovakvih proizvoda obično raste kada ste pod stresom, ali je tekom pandemije očigledno bila povećana žudnja za nekim domaćim specijalitetima. Na primer, u Čileu je zabeležen veliki pad kupovine grickalica, ali i najveći porast kupovine brašna i kvasca", pojašnjava za reuters Šarlot Du Baker, koordinatorka projekta Univerziteta u Antverpenu u Belgiji, a sličnim smo scenarijima svedočili i u našoj zemlji. 

Hrana se baca, a ne stvaramo nove zalihe - popusti čvor, majstore Pero!

Anketa je pokazala da je većina ispitanika iz zemalja obuhvaćenih istraživanjem - Australije, Belgije, Čilea, Ugande, Holandije, Francuske, Austrije, Grčke, Kanade, Brazila i Irske, smanjila kupovinu gotovih i polugotovih jela namenjenih podgrejavanju u mikrotalasnim pećnicama.

Muriel Bernard, vlasnica belgijske online prodaje organskom hranom "eFarmz", bila je prisiljena gotovo da udvostruči broj zaposlenih na 25 da bi zadovoljila potražnju kupaca za svežim organskim proizvodima.

"Nakon nekoliko dana izolacije ustanovili smo znatno povećanje prodaje", rekla je. 

Kakvu hranu Evropljani kupuju tokom pandemije korona virusa?

Trendu je verovatno doprinela i činjenica da su ljudi morali pažljivo da isplaniraju vreme koje će provesti u supermarketima, a ono je bilo skraćeno, smatra Du Baker.

"Ako napravite popis za kupovinu i unapred isplanirate obroke, manje je verovatno da ćete u korpu staviti nezdrave namirnice."

Promena načina ishrane i kod Nemaca

Sport je u Nemačkoj, kao i u ostalim zemljama postao aktivnost broj jedan za vreme korone. No, puno prostora, barem privremeno, zauzeo je i način ishrane. 

Tako je prema istraživanju, čak 30 odsto nemačkih državljana izjavilo da sami pripremaju svoj obrok, dok je njih 28 odsto priznalo kako sve češće jedu zajedno s članovima svog domaćinstva nego što je to bilo pre krize. Vegetarijanska jela priprema čak njih 48 odsto, dok njih 70 odsto svakodnevno konzumira sveže povrće, najviše zelenu salatu. Njih 38 odsto se izjasnilo da su sami pekli hleb, peciva i kolače što nije nimalo čudno s obzirom na to da su u supermarketima neko vreme brašno i kvasac bili rasprodati. Otprilike 26 odsto ispitanih jede meso, najviše njihovu slavnu kobasicu, piše reuters.

Nakon korona virusa sledi recesija: Milioni bi mogli da ostanu bez hrane

Učesnici ankete, većinom žene, odgovorile su da su u vreme izolacije isprobavale nove recepte, koristeći i ostatke od prethodnog dana, što je smanjilo savremeni trend bacanja hrane. 


Tagovi

Sveže Voće Povrće Zdrava hrana Grickalice Anketa Nemci Kuvanje


Autorka

Lucija Bencaric

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Izvol'te na suve sljive :)