Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište voća
  • 19.11.2018. 12:00

Rast cene jabuke od Nove godine

Jabuka u Srbiji ima dobru cenu kada rod izostane u nekoj zemlji koja je veliki igrač na svetskom tržištu. To tržište će u narednim mesecima videti samo naša najkvalitetnija jabuka iz hladnjače.

Foto: Đorđe Simović
  • 859
  • 95
  • 0

Jabuka je u Evropi ove godine više rodila nego lane. Direktna posledica te činjenice je pad cene i smanjeno interesovanje tradicionalnih kupaca. Razgovarajući sa voćarima jasno se izdvajaju dva viđenja: apokaliptični i pragmatičan. Pa pođimo tim redom.

Guljan: Na kraju, jabuke 12-13 evrocenti

Ako Italija može da se ponosi Južnim Tirolom kao centrom proizvodnje kvalitetne jabuke, među nekoliko vodećih regiona u Srbiji u gajenju te vrste voća svakako bi trebalo izdvojiti i Novi Slankamen. A u susednom selu, Surduku, pre svega, jabuke više decenija gaji voćar Živko Guljan (naslovna fotografija). Bezmalo deceniju pratimo kako uvećava zasade pod jabukom, pre svega sortama zlatni i crveni delišes kao i greni smit. Ostvaruje lep prihod, kupuje savremenu mehanizaciju, a u dvorištu porodične kuće sagradio je i manju hladnjaču. Međutim, ove godine će biti dobro ako pokrije troškove proizvodnje.

"Možda bi čak bilo i dobro da je jabuka 20 evrocenti. Ali jabuku damo kupcu, on odbaci od 30% do 40%. Nekad čak i pola. I najmanju nesavršenost da ima. Izdvojene jabuke kada nam vrate možemo da damo samo za industrijsku preradu za rakiju i sokove u rasponu od 3-5 dinara. I kad sve svedemo, na kraju dođemo do toga da smo za jabuku dobili 12-13 evrocenti”, kaže Guljan.

Kruška isplativija od jabuke

Jabučnjaci iz Rusije konkurencija

Sagovornik kaže da je na obaranje cene uticalo to što se u Rusiji intenzivno podižu jabučnjaci poslednjih godina: "Više puta sam za medije izjavljivao da je nama dobro dok možemo jabuku da prodamo na tržište Rusije. Onoga trenutka kada ne budemo mogli da je prodamo tamo, mi smo gotovi. Niko to nije verovao. Ubuduće ćemo samo moći da prodamo ako kod nekoliko najvećih proizvođača izostane rod zbog vremenskih uslova".

Guljan je naročito ljut na one koje su ubeđivali voćare da sade jabuku neograničeno, jer "ne možemo da podmirimo ni predgrađe Moskve". Konstatuje da sada imamo ozbiljne količine jabuke, koje nemamo kome da prodamo.

Drugo mišljenje: Pad proizvodnje u Kini "diže" cenu jabuka

Konsultatni, analitičari tržišta i sami voćari koji su govorili za Agroklub slažu se sa Guljanom i kažu da čak otpada od 50%-70% jabuke kod onih voćara koji su je obrali i stavili pod nastrešnicu i kao takvu predali kupcu. Kažu da ajdared (65+, 70+) prebran i uskladišten u hladnjaču trenutno ima cenu 31-32 dinara. Prema njihovoj proceni, ta sorta će pred Novu godinu zajedno sa greni smitom moći da se na tržište plasira po ceni od 28-31 evrocenti. Ostale sorte će najranije u prodaju oko Nove godine. Tada će na tržište i zlatni delišes. Sagovornici iz ovog "drugog ešalona" očekuju da će cena jabuke početi ubrzano da raste nakon Nove godine, zbog manjeg roda u Kini od, kako se procenjuje, 40%.

Naravno, niko nema iluzije da ćemo mi izvoziti jabuke za Kinu, ali će do rasta dovesti tržišni princip "spojenih sudova".

Pijaca ne haje puno za višak na tržištu

Limanska pijaca jedna je od najpopularnijih u Novom Sadu. Vikendom je na njoj najviše robe, ali i kupaca. Ovog vikenda bila je više nego očigledna velika ponuda jabuka u gajbama, koje su zakrčile pojedine sektore na pijaci. Međutim, popusta za kupce - nema. Tako su preprodavci ajdared "padalicu" koju su kupovali od voćara za pet dinara prodavali za 60, dok su nešto kvalitetnije jabuke, među kojima je bilo i zlatnog i crvenog delišesa ,pa i greni smita, prodavalii u rasponu od 80 pa do čak 130 dinara.

Verujemo da bi se direktna kupovina od voćara isplatila. Potrebno je samo da se više porodica dobro organizuje.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Živko Guljan Cena jabuke Surduk Rusija Kina Limanska pijaca Delišed Greni smit Ajdared


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."