Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba krušaka
  • 05.12.2020. 10:00

Rezidba krušaka na "klik" iako nije popularna, utiče na povećanje prinosa

Rezidba na "klik" nije u velikoj meri zastupljena kod većine uzgajivača krušaka, ali pokazala se kao dobra mera za vraćanje rodnosti u zonu oko provodnice stabla.

Foto: Bojan Kecman
  • 276
  • 316
  • 0

Jaka zimska rezidba uzrokuje pojačan rast mladara početkom naredne vegetacije i ako se na vreme ne odradi letnje orezivanje doći će do formiranja vodopija koje za jednu sezonu mogu da narastu više od dva metra.

Osim visine, naročito u slučaju leta sa više padavina i ako se ne poviju, doći će do odrvenjavanja u bazi mladara zbog čega će se poremetiti protok hranljivih materija i proces formiranja većeg broja rodnih pupoljaka za narednu sezonu.

Slabije formiranje rodnih pupoljaka

U bazi tog mladara, odnosno, vodopije neće biti formirani rodni pupoljci. Vrlo retko će ih biti na vrhu, a doći će i do zagušivanja krošnje i slabije obojenosti formiranih plodova na ostalim granama. To je najviše izraženo ako se buduće vodopije formiraju u blizini provodnice.

Zimska rezidba krušaka: Manje grana - veća snaga voćke

Zato se oni uklanjaju u zimskoj rezidbi i ako ih je više blizu provodnice, svake godine dolazi do udaljavanja zone sa rodom od nje. Na terenu se često vidi, naročito kod sorti viljamovka i santa marija da prvi plodovi budu formirani i do pola metra od provodne grane što je bespotrebni gubitak većeg roda po stablu.

Grane iz provodnice orezivati na "klik"

Da bi se to sprečilo primenjuje se orezivanje na takozvani klik koje nije često u praksi, ali je pokazalo dobre rezultate koji se ogledaju u povećanju prinosa po stablu jer se zona rodnosti vraća prema provodnici. Iz spavajućih pupoljaka nakon zimske rezidbe, formiraju se kratke ili srednje duge drvne grančice koje ne nose rodne pupoljke sa strane ili na vrhu. One se obično pojavljuju iz provodne ili na početku skeletne grane.

Dužina im je obično do 25 centimetara. Jako zimsko orezivanje uzrokovaće veliki broj takvih grančica koje tokom leta, ako se ne poviju ili ne skrate na četiri do pet pupoljaka, izrastu u duge nerodne drvne grane ili jake vodopije, bez onih rodnih. Zato je najbolje da se u narednom periodu orežu, odnosno, skrate na četiri do pet pupoljaka koji će se tokom leta diferencirati u rodne. Ako tanke, duže, grane rastu iz provodnice mogu da se skrate rezidbom na "klik" ili da se saviju ispod skeletne grane pod uglom od 90°. Ako ih je mnogo trebalo bi da se prorede, tačnije da se višak grana skrati do provodnice.

Na klik se orezuju grane do jednog centimetra debljine

Ne bi trebalo da dođe do jačeg razgranjavanja u vidu metle na mestu reza, a takve grančice će ujedno smanjiti i rast vodopija na ostalim delovima rodne grane. Na njihovom vrhu takođe može da se formira rodni pupoljak, a iste grančice se obrazuju na dvogodišnjoj kratkoj grani.

Ne režu se deblje grančice izrasle iz provodnice

Ujedno će se stabilizovati protok hranljivih materija što pokazuje i činjenica da se iz takvih pupoljaka, dobijaju najbolji plodovi. Oni su prvi u raspodeli hraniva koje se iz zemljišta crpe korenom. Nema ništa lepše za voćara nego kada vidi kako se na skeletnoj grani, u bazi stabla, celom dužinom vide formirani plodovi.

Još je važno pomenuti da se ne režu deblje grančice koje su na skeletnoj grani ili su izrasle iz provodnice. Na klik se režu grane debljine najviše do jednog centimetra. Deblje orezane ne bi trebalo da u bazi, odnosno, na dva ili tri pupa formiraju rodne pupoljke.


Tagovi

Zimska rezidba Letnja rezidba Rezidba na klik Zona rodnosti Diferencijacija pupoljka Viljamovka Santa Marija Zagušivanje krošnje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako ih zovu kod Vas?