Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruska lubenica
  • 07.09.2018. 20:00

Rusija izvozi lubenice - ove sezone očekuju rekordan rod

Ova svetska velesila odlučna je u tome da proizvede sve što im padne na pamet, pa čak i one kulture koje uobičajeno uspevaju na južnijim mestima planete Zemlje.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 362
  • 28
  • 0

Još pre dve godine pisali smo da će Rusija za sedam godina proizvoditi dovoljno proizvoda za svoje potrebe. "Rusija ozbiljan konkurent i na tržištu jabuka", "Rusiji više ne treba turski paradajz", "Umesto da uvozi proizvode, Rusija kupuje evropske sadnice voća, seme povrća, opremu i stoku"... samo su neki od naslova članaka koji su proteklih meseci objavljeni na Agroklubu. 

Samo je nebo granica za rusku poljoprivredu - u Sibiru će saditi lubenice?!

Ova svetska velesila odlučna je u tome da proizvede sve što im padne na pamet, pa čak i one kulture koje uobičajeno uspevaju na južnijim mestima planete Zemlje. 

Tako je Rusija, piše Russian Exports, u 2017. godini izvezla više od 34.000 tona svežih lubenica vrednih 4,18 miliona dolara. Izvezla. Ne proizvela za svoje potrebe nego izvezla! Glavni uvoznici prema vrednosti uvoza, koji čine 97% celokupnog izvoza lubenice iz Rusije, su Belorusija (32%), Litvanija (29%), Ukrajina (21%) i Letonija (14%). 

Najveći uvoznici lubenica prema količini su Ukrajina (38%), Belorusija (26%), Litvanija (22%) i Letonija (11%).

Što se tiče sezone 2018., neki uzgajivači očekuju rekordne izvozne brojeve. Kako su počeli, Rusima neće trebati narednih pet godina da ostvare svoje planove. 


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korenov sistem koji se najvećim delom razvija u zoni do 40 cm zemljišta, a glavni koren dopire... Više [+]

Tagovi

Ruska lubenica Izvoz Rusija Lubenica


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.