Pretraživanje tekstova
U proleće, prvo voće koje dospeva za berbu je jagoda. Kod plasteničke proizvodnje, berba već izvesno vreme traje. U šabačkoj opštini su i najveće površine jagoda u Srbiji i berba na otvorenom polju već je počela, kao i otkup ovog voća.
U proleće, prvo voće koje dospeva za berbu je jagoda. Kod plasteničke proizvodnje, berba već izvesno vreme traje. U šabačkoj opštini, gde su i najveće površine jagoda u Srbiji, berba na otvorenom polju već je počela, kao i otkup ovog voća.
Krupni, zreli i zdravi plodovi uvek su rado traženi. U selu Gornje Vranjske, Zoran Živanović, koji u dva plastenika ima oko 2.500 biljaka, do sada je već ubrao oko pola tona jagoda.
"Nismo se do sada bavili ovim, ali veoma smo zadovoljni i imamo jako kvalitetnu jagodu. Cena je za sada 200 dinara, a bila je 250", kaže Živanović.
Jagode se uglavnom uzgajaju na otvorenom polju, preko 1.200 hektara dok su manje površine pod plastenicima. Posao oko ovog voća prilično je težak, ali je zato prva zarada u proleće slatka.
"Proizvodnjom jagode bavimo se 30 godina. U suštini, to je prva para za poljoprivrednika. Inače, puno posla ima oko nje, kao i truda. Ima i zarade za sada", objašnjava Milutin Makević, iz sela Sinoševića.
Proizvodnja nije moguća bez navodnjavanja. Leje u okviru kojih šabački proizvođači uzgajaju jagode, dugačke su i preko osam hiljada kilometara, navodi RTS.
U ovom delu Srbije, gotovo svako domaćinstvo bavi se uzgojom jagode. Berba traje oko mesec dana i tada bude angažovano i po nekoliko hiljada sezonskih radnika. U proseku, jedan radnik za jedan dan ubere više od stotinu kilograma jagoda.
"Možda bi bile i veće površine pod jagodom, ali nema radnika. Uglavnom se sami snalazimo, uz pomoć rođaka, nekada i nađemo nekog radnika, ali to već ide malo teže. Po radnike se ide dosta daleko", kaže Zdravko Makević, iz Sinoševića
Većina prinosa jagode iz Pocerine izvozi se u Rusiju.
Na obroncima Cera, u godini koja je rodna, na jednoj sadnici, ubere se više od pola kilograma jagode. I pored velikih ulaganja i problema sa otkupnom cenom, od proizvodnje ovog voća niko ne odustaje.
"U Srbiji je najkvalitetnija. Sorta Kleri spada među dve, tri sorte koje su najkvalitetnije u svetu. Svet hoće kvalitet i tržišnu cenu", navodi Vukašin Perić, otkupljivač jagode.
Izvori
Tagovi
Berba jagode Zoran živanović Milutin Makević Zdravko Makević Vukašin Perić Otkup jagode Proizvodnja jagode
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.
Da li su ofarbana i kod vas? 😊
Dalibor Jovanovic
pre 5 godina
Molim vas da mi tate vas telefon