Kada je u junu ove godine i zvanično registrovala destileriju na snajino ime, Slavica Đorđević iz okoline Vranja sa porodicom odlučila je da celokupnu proizvodnju voća pretvori u rakiju.
Obećanje da će na svom gazdinstvu registrovati destileriju za proizvodnju rakije na tradicionalan način koje je pre dve godine dala sebi Slavica Đorđević, uzorni proizvođač voća iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja, ove je godine ispunila.
Otuda se ovog septembra u njenom domaćinstvu od ranog jutra do večeri dimi rakijski kazan. Na ovoj veseloj mašini je sve automatizovano tako da je Slavica sa lakoćom opslužuje. Toliko je laka za rukovanje da ona za tili čas isprazni i napuni kazan novim kominama. Kada to uradi naloži vatru, pa sa svakim sledećim ubačenim drvetom podigne temperaturu u kazanu na viši nivo. Poljoprivrednici to uvek pođe za rukom zahvaljujući drvima različite kalorijske vrednosti koje ima uredno naslagane u dvorištu.
Dok to radi, stigne i da u susednoj prostoriji promeša šljive i kruške koje se nalaze u fazi fermentisanja u velikim sudovima zapremine od po 500 litara.
Za koji dan započe će i berbu jabuka sorte jonagold, ajdared i greni smit. Sudove za prihvat ovog voća Slavica je već spremila tako da sa nestrpljenjem čeka da sa otvorenog neba skloni celokupan rod. Ove godine u njenim voćnjacima je dobro rodila i kruška viljamovka i šljiva sorte čačanska lepotica, čačanska rodna i stenlej. I mladi i stari zasadi su dali odlične prinose što Slavicu čini posebno srećnom jer je ostvarila jedan od ovogodišnjih zacrtanih ciljeva.
Svojih 6.000 stabala zasađenih na tri i po hektara je tokom sezone štitila od raznih bolesti i štetočina i negovala kao svoju decu. Svoje voćnjake zalivala je i sistemom kap po kap kad god je to trebalo. Nije žalila truda i ulaganja i uloženo joj se ove jeseni kroz dobre prinose i vraća.
"Kada smo u junu i zvanično registrovali destileriju za proizvodnju alkoholnih pića sa sinom i snajom, na čije ime je ona registrovana, odlučili smo da celokupan rod pretvorimo u rakiju. Registraciju smo obavili u roku od 30 dana od podnošenja zahteva što nas je pomalo iznenandilo ako se ima u vidu da naša administracija ume da bude jako spora", kaže Slavica Đorđević.
Odmah po dobijanju dozvole za proizvodnju rakije Đorđevići su krenuli sa opremanjem destilerije sopstvenim sredstvima. Za sada planiraju da u njoj rakiju prerađuju od 35 tona voća, a kada mladi zasadi budu dostigli punu rodnost prerađivaće i čitavih 100. Ova porodica intenzivno radi i na pripremanju ambalaže za svoje proizvode u kojima će ih distribuirati budućim kupcima.
"Smišljamo i naziv pod kojim ćemo našu rakiju plasirati na tržište. U želji da on bude što prepoznatljiviji i originalniji među kupcima dali smo više predloga i iskreno se nadam da ćemo odabrati najbolji."
Đorđevići svoju proizvedenu rakiju odlažu u drvenim buradima i prohromskim sudovima i kada ona u njima odleži određeno vreme isporučiće je prvim kupcima. Nameravaju da krajem godine organizuju i svečanu promociju svojih proizvoda na kojoj će široj javnosti predstaviti svoju delatnost.
Foto prilog
Tagovi
Autorka