Radomir Ranković registrovao je poljoprivredno gazdinstvo 2005. godine iz hobija. Ćerke Draga i Mina su ove godine preuzele kormilo u svoje ruke i preuzele rukovođenje gazdinstvom.
Radomir Ranković registrovao je poljoprivredno gazdinstvo 2005. godine iz hobija. Ćerke Draga i Mina su ove godine preuzele kormilo u svoje ruke i preuzele rukovođenje gazdinstvom.
Poljoprivredno gazdinstvo broji pet članova baku Stojanku, oca Radomira, majku Nadu i ćerke Dragu i Minu.
Mina Ranković diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu pre skoro pet godina, a sestra Draga je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. Ubrzo po završetku studija sestre se susreću sa kako kažu neusklađenosti obrazovnog sistema i tržišta rada. Prinuđene da rade poslove za koje nije bila potrebna ni diploma srednje škole, razmišljale su i razgovarale šta bi bilo pametno uraditi po pitanju obezbeđivanja egzistencije.
"Jedna od opcija bila je da spakujemo kofere i odemo iz zemlje," kaže Mina. Razmatrajući opcije o odlasku van, dolaze do zaključka da će i tamo obavljati poslove za koji su prekvalifikovane i to ih ne bi učinilo srećnim.
Odlučile su da ostanu i pokrenu sopstveni posao.
Olakšavajuća okolnost bila je posedovanje seoskog domaćinstva u selu Prijevor, na svega osam kilometara od Čačka. Hobi koji je otac krenuo 2005. godine ćerke odlučuju da unaprede, podignu na viši nivo i posvete se proizvodnji i preradi voća.
Istraživajući tržište i želju ljudi za hranom proizvedenom bez upotrebe hemijskih preparata, sestre Ranković videle su svoj potencijal u proizvodnji voća kao i prepradi u gotove premium proizvode. Zasade je otac Radomir podizao za svoju porodicu i nije tretirao hemijskim sredstvima za zaštitu bilja.
Trenutno poljoprivredno gazdinstvo ima 20 ari pod jagodom, 20 ari pod kupinom i 10 ari pod kajsijom i šljivom.
"Voće prerađujemo u: džemove, slatka, sokove i rakiju. Naši proizvodni kapaciteti još uvek su mali, planiramo proširenje proizvodnje kao i izgradnju mini-hladnjače, gde bismo skladištili naše voće. Jagode gajimo u plasteniku i na otvorenom, planiramo da ove godine krenemo u proces konverzije iz konvencionalne u organsku proizvodnju," priča Mina.
Proizvode domaći sok i slatko od kupina. Jagode prodaju sveže upakovane, kao i kupine. Tu je i rakija od kajsije, jagode, džem od kajsije. "Novo što imamo u ponudi su domaći kašasti sokovi za dijabetičare sa dodatkom stevije i eritritola. Svoje proizovde uglavnom prodajemo preko interneta," kaže Mina.
Plan za budućnost nam je da otvorimo lanac trgovinskih radnji u kojima bismo prodavali polu-gotove i gotove proizvode.
"Jedan od najvećih proizvoda sa kojim se kao poljoprivredno gazdinsto susrećemo je nemogućnost predviđanja vremenskih neprilika, kao mali poljoprivredni proizvođači nismo u situaciji da osiguramo naše zasade," kaže Mina.
Naša sagovornica kaže da svi koji žele da krenu da se bave poljoprivredom ukoliko imaju zemlje, mogućnosti i želje da rade, treba da se pokrenu, jer Srbija ima veliki potencijal.
"Ovo je do sada bila najbolja godina," ponosno priča Mina, profit je povećan za 70% u odnosu na prošlu godinu.
"Kao mali poljoprivredno proizvođači cilj nam je da prvi kupac bude i potrošač, on je jedini koji zaista prepoznaje kvalitet," kaže ona.
Sestre zajedničkim snagama rade, uče i edukuju se konstantno prateći dešavanja iz ove oblasti. Juna meseca ove godine prisustvovale su Regionalnoj međunarodnoj konvenciji namenjenoj mladim proizvođačima hrane, gde su razmenjivali iskustva o proizvodnji i preradi voća.
Foto prilog
Tagovi
Autorka