Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlade poljoprivrednice
  • 31.08.2019. 12:00
  • Šumadijski okrug, Čačak

Sestre udruženim snagama uspešno proizvode i prerađuju voće

Radomir Ranković registrovao je poljoprivredno gazdinstvo 2005. godine iz hobija. Ćerke Draga i Mina su ove godine preuzele kormilo u svoje ruke i preuzele rukovođenje gazdinstvom.

Foto: Mina Ranković
  • 1.016
  • 194
  • 0

Radomir Ranković registrovao je poljoprivredno gazdinstvo 2005. godine iz hobija. Ćerke Draga i Mina su ove godine preuzele kormilo u svoje ruke i preuzele rukovođenje gazdinstvom.

Poljoprivredno gazdinstvo broji pet članova baku Stojanku, oca Radomira, majku Nadu i ćerke Dragu i Minu.

Milanka Marković: Prerada voća i povrća donosi zaradu

Obe sestre fakultetski obrazovane odlučile da ne odu iz Srbije 

Mina Ranković diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu pre skoro pet godina, a sestra Draga je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. Ubrzo po završetku studija sestre se susreću sa kako kažu  neusklađenosti obrazovnog sistema i tržišta rada. Prinuđene da rade poslove za koje nije bila potrebna ni diploma srednje škole, razmišljale su i razgovarale šta bi bilo pametno uraditi po pitanju obezbeđivanja egzistencije.

"Jedna od opcija bila je da spakujemo kofere i odemo iz zemlje," kaže Mina. Razmatrajući opcije o odlasku van, dolaze do zaključka da će i tamo obavljati poslove za koji su prekvalifikovane i to ih ne bi učinilo srećnim.
Odlučile su da ostanu i pokrenu sopstveni posao.

Zasadi nisu tretirani hemijskim sredstvima za zaštitu bilja

Olakšavajuća okolnost bila je posedovanje seoskog domaćinstva u selu Prijevor, na svega osam kilometara od Čačka. Hobi koji je otac krenuo 2005. godine ćerke odlučuju da unaprede, podignu na viši nivo i posvete se proizvodnji i preradi voća.

Istraživajući tržište i želju ljudi za hranom proizvedenom bez upotrebe hemijskih preparata, sestre Ranković videle su svoj potencijal u proizvodnji voća kao i prepradi u gotove premium proizvode. Zasade je otac Radomir podizao za svoju porodicu i nije tretirao hemijskim sredstvima za zaštitu bilja.

Sestre Ranković videle su svoj potencijal u proizvodnji voća kao i prepradi u gotove premium proizvode

U planu izgradnja mini-hladnjače 

Trenutno poljoprivredno gazdinstvo ima 20 ari pod jagodom, 20 ari pod kupinom i 10 ari pod kajsijom i šljivom.

"Voće prerađujemo u: džemove, slatka, sokove i rakiju. Naši proizvodni kapaciteti još uvek su mali, planiramo proširenje proizvodnje kao i izgradnju mini-hladnjače, gde bismo skladištili naše voće. Jagode gajimo u plasteniku i na otvorenom, planiramo da ove godine krenemo u proces konverzije iz konvencionalne u organsku proizvodnju," priča Mina. 

Proizvode domaći sok i slatko od kupina. Jagode prodaju sveže upakovane, kao i kupine. Tu je i rakija od kajsije, jagode, džem od kajsije. "Novo što imamo u ponudi su domaći kašasti sokovi za dijabetičare sa dodatkom stevije i eritritola. Svoje proizovde uglavnom prodajemo preko interneta," kaže Mina.

Plan za budućnost nam je da otvorimo lanac trgovinskih radnji u kojima bismo prodavali polu-gotove i gotove proizvode.

"Jedan od najvećih proizvoda sa kojim se kao poljoprivredno gazdinsto susrećemo je nemogućnost predviđanja vremenskih neprilika, kao mali poljoprivredni proizvođači nismo u situaciji da osiguramo naše zasade," kaže Mina.

Sestre su u odnosu na prošlu godinu povećale profit gazdinstva za 70 odsto 

Naša sagovornica kaže da svi koji žele da krenu da se bave poljoprivredom ukoliko imaju zemlje, mogućnosti i želje da rade, treba da se pokrenu, jer Srbija ima veliki potencijal.

"Ovo je do sada bila najbolja godina," ponosno priča Mina, profit je povećan za 70% u odnosu na prošlu godinu.

Preradom voća do zarade 

"Kao mali poljoprivredno proizvođači cilj nam je da prvi kupac bude i potrošač, on je jedini koji zaista prepoznaje kvalitet," kaže ona.

Sestre zajedničkim snagama rade, uče i edukuju se konstantno prateći dešavanja iz ove oblasti. Juna meseca ove godine prisustvovale su Regionalnoj međunarodnoj konvenciji namenjenoj mladim proizvođačima hrane, gde su razmenjivali iskustva o proizvodnji i preradi voća.


Foto prilog


Tagovi

Gazdinstvo Ranković Sestre u proizvodnji voća Sok od kupine Slatko od kupine Rakoja od kajsije Mina Ranković


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P