Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište voća
  • 25.03.2019. 10:00

Skuplja prazna nego puna gajba!

Kilogram jabuka druge klase voćari iz Topole prodaju za četiri dinara po kilogramu. Prva klasa je oko 24 dinara. Ali, jabuke iz Topole slabo ko kupuje, pa su njihove hladnjače još uvek krcate prošlogodišnjeg roda, iako je na pomolu nova sezona.

Foto: Biljana Nenković
  • 3.610
  • 778
  • 0

Jedna gajba košta 68 dinara, a 15 kilograma jabuka druge klase koliko stane u nju, vredi 60 dinara. To je računica kojom ovog proleća raspolažu voćari iz Topole. Ogorčeni i zatrpani  "brdima" jabuka procenjuju da je, od oko 23.000 vagona kolika je prosečna godišnja proizvodnja u ovom poznatom voćarskom kraju ostala neprodata bar polovina prošlogodišnjeg roda. Sa četiri dinara, kažu, pokrivaju samo troškove berbe. Ili, 10 odsto uloženog novca. Ostatak postotka vodi ih u minus, sa prognozama da cena jabuke ni sledeće godine, pa i dugoročno neće biti zavidna, ali i da jabuku neće niko hteti da otkupi.

Slab izvoz za Rusiju, na koji su se voćari oslanjali ranijih godina i uslovi na tržištu gde ima mnogo robe, doveli su do situacije u kojoj se našao i Mirko Ranković iz Vinče kod Topole. On je jedan od preko 2.000 voćara iz okoline Topole koji sada krčmi jabuke. Pijačni nakupci njegove jabuke plaćaju od 10 do 12 dinara, a prerađivači ne daju više od četiri dinara. Bilo je slučajeva da su plaćali i tri dinara.

Pune hladnjače jabuka dočekale novu sezonu

Za sledeću sezonu ostaće im - gajba!

Mirko Ranković kaže da je skuplja prazna, nego puna gajba, te da zato izručuju jabuke i bez gajbe je prodaju po ceni od četiri dinara. "Bar će ona da posluži još jednu godinu. Naravno, prodajem ako nađem kupca, jer i ovako jeftinu je slabo ko hoće. Ne može u državi da se pojede i preradi toliko jabuka koliko ih imamo i još su na raspolaganju ove iz uvoza, iz Poljske. Možda ćemo ovu godinu nekako prebroditi, ali pitanje je šta će biti ubuduće.  Mislim da je ovo početak kraja voćarske proizvodnje," kaže Mirko Ranković.

U gazdinstvu ovog voćara četvrta generacija stvara. Imaju 11 hektara pod voćem, od toga je četiri pod jabukom. Prosečan prinos im je od 35 do 50 tona po hektaru. Hladnjača im je ovog marta još uvek puna i to se, kaže Mirko, nikada nije desilo. Prošla godina je bila loša i zbog grada, koji ih je tukao u nekoliko navrata, a potom ih je sustigao kišni period, te prve klase nije bilo na pretek.

"I to što smo spakovali za izvoz pakovali smo u zahtevani papir što je dodatni trošak. Međutim, ona je ostala, jer je izvoz za Rusiju bio slab. Uskoro će i ta roba preći u drugu klasu, dodaje ovaj proizvođač."

Hoće li krčiti voćnjake?

Ljubiša Đurđević iz Kruševca koji godinama vodi domaćinstvo i proizvodnju svog rođaka iz Vinče kaže da se dešava i to da su pojedini voćari počeli da krče zasade i jabuke i kruške i nektarine. 

Ljubiša Đurđević iz Kruševca kaže da se dešava i to da su pojedini voćari počeli da krče zasade (Foto: Biljana Nenković) 

Kaže da ima dve hladnjače pune jabuka koje niko neće. Samo kod njega na lageru je oko šest vagona. Plaši se da prerađivačka industrija neće otkupljivati ni naredni rod, čak ni po sadašnjoj ceni od četiri dinara.

"Šta će biti sledeće godine? Situacija nije dobra, jer sa ovim zalihama i novim rodom biće jabuka koje niko neće hteti. Nismo prodali još nijednu jabuku od prošle godine. Voćari su već sad u debelom minusu, a treba novca za ulaganje. Samo je 30 evra dnevnica za orezivače voća.  Berače plaćamo 2.600 dinara dnevno i otprilike sa ovom cenom pokrivaju se samo ti troškovi. A sve što je uloženo u naftu, polivanje, obradu, prskanje predstavlja čist gubitak," kaže Đurđević.

"Čupaju" bar 10 odsto od uloženog  

U vreme berbe prošle godine prva klasa jabuke plaćala se 18 dinara, a druge 5. Već tada je bilo nagoveštaja da se sezona neće dobro završiti. Dragan Živanović, predsednik opštine Topola kaže da je u Srbiji zasađeno mnogo novih parcela. Biznismeni su, kaže Živanović, uložili novac u ogromne parcele, za razliku od sitnih proizvođača u Topoli koji imaju znatno manje parcele.

Jabuka za koju nema kupca (Foto: Biljana Nenković) 

"Naši voćari imaju najviše 10 hektara pod voćem i to su sitni proizvođači. U velikom problemu su oni čija su cela imanja pod jabukom. Oni nemaju način kako da se spasu. Za 3 ili 4 dinara njima se ne isplati ni da prođu kroz voćnjak da oberu jabuke. Problem je što ni predviđanja za naredne godine nisu optimistična, jer će cena verovatno biti isto ovako niska", kaže Živanović.

Niska otkupna cena jabuke razočarala voćare

Gradonosni oblaci ne zaobilaze Topolu!

Topola je ranijih godina sa preko 4.000 hektara voćnjaka izvozila za Rusiju voće čija je vrednost dostizala 20 miliona evra. Prošle godine taj izvoz, dodaje Živanović, bio je manji za trećinu. Osim čestih gradonosnih oblaka, koji gotovo po pravilu svake sezone, čine ogromnu štetu u voćnjacima, sustigla ih je i drastično niska cena jabuke, pod kojom je, prema podacima Uprave za trezor tačno 652,2 hektara sa ukupnim prinosom od oko 23.000 tona.


Tagovi

Jabuke Topola Niska cena Druga klasa Izvoz za Rusiju Prerađivačka industrija Dragan Živanović Mirko Ranković Gradonosni oblaci Voćnjaci Gajba


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.