Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 24.08.2020. 10:30

Šljiva - konkurentna voćna vrsta na Bliskom istoku

Kao prednosti izvoza šljive na tržište Bliskog istoka Šef Kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju Marko Selaković ističe bescarinski uvoz, simbolični PDV od  pet odsto i mogućnost direktnog kontakta proizvođača sa distributerima koji umnogome olakšava proces trgovine.

Foto: JumpStory
  • 127
  • 95
  • 0

Šef Kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju Marko Selaković predstavio je potencijale i perspektive izvoza srpske šljive na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, na onlajn manifestaciji "Dani šljive" u Blacu gde je rekao da možemo biti konkurentni sa tom voćnom sortom na zahtevnom tržištu Bliskog istoka, prenosi Privredna komora Srbije.

"Srbija je među globalnim liderima u proizvodnji šljive, a vodeći regioni su Mačvanski, Kolubarski i Šumadijski okrug. U 2019. godini proizvedeno je 558.930 tona šljive", naveo je Selaković, dodajući da se 75 odsto šljive u Srbiji, u kojoj dominiraju stare autohtone sorte, koristi za rakiju.

Cena kupine neće biti stimulativna, a šljiva još čeka otkupnu

Kao prednosti izvoza šljive na tržište Bliskog istoka Selaković ističe bescarinski uvoz, simbolični PDV od  pet odsto i mogućnost direktnog kontakta proizvođača sa distributerima koji umnogome olakšava proces trgovine. Ukazao je i da domaći izvoznici moraju da obrate posebnu pažnju na GCC standard koji važi u svim zemljama Golfa. Zato za tržište Bliskog istoka predlaže uzgoj sorti kao što je recimo "aženka" koja je vrlo popularna na tom tržištu.

Dobro pakovanje i poštovanje rokova

Za saradnju sa Bliskim istokom šef PKS-a u Dubajiu navodi kao preduslove visok kvalitet proizvoda, dobro pakovanje, preciznost u dogovorima o količini i poštovanje rokova.

"Pošto govorimo o premijum tržištu, proizvod mora da bude izuzetnog kvaliteta, izgleda, dizajna. Proizvođači moraju da budu udruženi da imaju što ukrupnjeniji zasad, što ukrupnjeniju proizvodnju ako hoćemo da uspešno plasiramo robu i  ozbiljne količine na tržište Bliskog istoka", rekao je Selaković, pozivajući domaće proizvođače da se za podršku obrate Kancelariji Privredne komore Srbije u Emiratima, koja je na raspolaganju i za podršku u pokretanju biznisa, povezivanju sa distributerima, pružanju informacija koje se tiču tržišta.

Izvoz agrarnih proizvoda - 40 miliona evra!

Više od 450 učesnika pratilo je izlaganje onlajn manifestacije "Dani šljive" u Blacu, a pored privrednih društava, preduzetnika i proizvođača šljive, učestvovali su i predstavnici Regionalne privredne komore Niš, Regionalne razvojne agencije Niš, Poljoprivredne stručne savetodavne službe Prokuplje kao i predstavnici kompanija za proizvodnju i preradu voća. 


Tagovi

Izvoz šljive Uzgoj šljive Aženka Marko Selaković Privredna komora Srbije Bliski istok Izvoz šljive na Bliski istok


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D