Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro-tok
  • 17.03.2020. 17:00

Šta je važno kod izbora drobilice i opreme za odvajanje ljuske lešnika?

Drobljenje plodova može se odvijati paralelno sa sušenjem i prijemom u skladište, a obično se radi nakon završene kampanje kupljenja i sušenja, a sve prema potrebi isporuke roba kupcima.

Foto: Agro-tok
  • 1.142
  • 141
  • 0

Kod planiranja nabavke drobilice i opreme za odvajanje ljuske lešnika, korisnici često ne mogu da odrede polazne osnove za nabavku istih. Kako izabrati profesionalnu opremu, objašnjavaju stručnjaci iz Agro-toka d.o.o. Kako napominju iz ove firme, osušeni i kalibrisani lešnik skladišti se u kontejnerima, boks paletama, džambo vrećama ili u rinfuzi i označava se prema veličini pojedine frakcije.

Drobljenje plodova, objašnjavaju, može se odvijati paralelno sa sušenjem i prijemom u skladište, a obično se radi nakon završene kampanje kupljenja i sušenja, a sve prema potrebi isporuke roba kupcima.

Profesionalne mašine za profesionalnu upotrebu

"Ovde nećemo govoriti o hobi mašinama koji imaju vrlo mali kapacitet, slabo odvajaju ljusku od jezgra, a često vrše značajnija oštećenja jezgra, već o profesionalnim mašinama većeg kapaciteta (50-500 kg jezgra/h)", uvodi nas u tematiku mr.sc. Mijo Tokić, stručni savetnik za mehanizaciju iz Agro-toka i nastavlja: "Kapacitete i organizaciju rada i prostora prikazaćemo kroz opremu najpoznatijeg italijanskog proizvođača Fratelli Torrengo iz Pijemonta."

Osnovni model BREAK 1500, kapaciteta 80 kg jezgra/h, proizvodi se u dve verzije, a kako radi možete pogledati u video-prilogu:

U koš modela 1500 TEKNO doprema se kalibrisani ili nekalibrirani lešnik, kojeg mašina drobi i odvaja deo ljuske. Ako je lešnik jako neujednačen po krupnoći, ekscentar ploče podesi se prema krupnom lešniku, da ne dođe do oštećenja jezgra, objašnjava ovaj stručnjak.

Dalje naglašava kako ovim načinom sitniji plodovi ostaju nezdrobljeni, pa se celokupna masa ponovo propušta kroz drobilicu, ali ovog puta sa smanjenim razmakom ploča.

Na modelu 1500 S možete vršiti tri radnje po izboru

U model 1500 S doprema se (trakom ili iz kontejnera) nekalibrisani lešnik, a mašina ga razdvaja na šest frakcija. Paralelno s kalibrisanjem, ova mašina vrši i drobljenje jedne od odabranih frakcija. Zbog činjenice da je u ovom modelu objedinjen kalibrator i drobilica, na njemu se mogu vršiti radnje po izboru: kalibrisanje i drobljenje, samo kalibrisanje ili samo drobljenje. Mašina zauzima mali prostor, a na njoj radi samo jedna osoba.

Sušenje lešnika: Koji kapacitet sušare odabrati?

"Za veće pogone koristi se model BREAK 400 kapaciteta 300-400 kg jezgra/h. Ako korisnik želi još veći kapacitet, može više mašina ovog tipa da postavi paralelno, do postizanja željenog kapaciteta", objašnjava Tokić.

Princip rada ovog modela možete pogledati u video-prilogu:

Radi postizanja punog kapaciteta i željenog kvaliteta drobljenja, u ovu mašinu dolazi isključivo kalibrisani lešnik. Prema veličini kalibratora, odabira se prikladno sito (iz seta od osam sita različite veličine otvora) i postavlja na mašinu. Na drobilici se, iz zdrobljene mase, odvaja deo ljuski i odvodi do kontejnera, silosa ili vreća, a jezgro i deo ljuske diže se elevatorom u gravitacioni deo odvajanja ljuske.

Šta je važno znati kod izbora mašina i opreme za uzgoj leske?

"Nakon gravitacionog odvajanja ljuske, već prilično čisto jezgro dolazi do ventilacionog prečistača, gde se odvajaju preostale nečistoće. Iza ventilatora postavlja se još i prebirna traka, na kojoj se izdvaja eventualna neželjena primesa kao - natrula, a jezgro izmenjene boje, grudvica zemlje, kamenčić i slično, koje prethodne mašine nisu prepoznale kao nečistoću.

Sve ove mašine postavljaju se u ravnu ili prelomljenu liniju odmaknutu od zida hale cca 1 m, što omogućava prostor za prolaz ljudi iz linije. Kapaciteti mašina su usklađeni, a kontrolu i sigurnost rada obavlja elektronska kontrolna ploča", objašnjavaju iz Agro-toka.

Kompletno postrojenje za drobljenje i čišćenje lešnika pogledajte u video-prilogu:

Potpuno čisto jezgro, dodaje, sprema se u silose, kontejnere ili vreće, a može se pre toga propustiti kroz kalibrator jezgra, dok se sav otpad - ljuske, prašina, nezdravi plodovi i slično odvode izvan pogona i spremaju kao bio-gorivo za odgovarajuće peći.

"Hala za smeštaj navedenog postrojenja trebalo bi da ima i dovoljnu površinu za manipulaciju (najčešće viljuškarom), kao i odgovarajuću visinu tj. cca 5 m. U praksi se takve hale grade u gabaritima 10-15 m x 6-10 m x 5-7 m. Ako je prostor veći nego što ga zauzimaju mašine s pripadajućim manipulativnim prostorom, isti se koristi za skladištenje repromaterijala i ambalaže", savetuju iz Agro-toka.

Za više informacija o izboru drobilice i opreme za odvajanje ljuske, obratite se firmi Agro-tok na jedan od niže navedenih kontakata. 


Povezana biljna vrsta

Leska

Leska

Sinonim: - | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Leska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćna vrsta jer za razliku od drugih vrsta koje cvetaju u proleće, ona cveta zimi i to od decembra do... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Agro-tok Leska Drobilica Fratelli Torrengo BREAK 1500 Odvajanje ljuske BREAK 400 Lešnik


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!


Partner

Agro-tok d.o.o. RS

Đakovačka 71, 31403 Široko Polje, Hrvatska
tel: +385 98 9109 900, e-mail: agrotok@gmail.com web: http://www.agrotok.hr/