Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eriofidna grinja lista maline
  • 30.12.2017. 14:00

Suzbijanje grinje maline

Tokom kretanja vegetacije potrebno je obaviti pregled rodnih pupoljaka, a suzbijanje prezimljujućeg imaga obaviti pre nego što počne da polaže jaja.

Foto: PIS Srbija
  • 7.301
  • 102
  • 0

Eriofidna grinja lista maline (Phyllocoptes gracilis) je crvolikog oblika, a dužina tela joj je svega 115-130 mikrona. Ona prezimljava kao odrasla ženka, svetlo smeđe boje, a kolonije su smeštene u pazuhu rodnih pupoljaka.

Životni ciklus grinje

Postaje aktivna kada srednja dnevna temperatura dostigne 11ºC, a tada nastanjuju vršni deo pupoljaka maline. Kada se pupoljci otvore, migriraju na lisne peteljke i naličje razvijenih listova, a hrane se sisanjem biljnih sokova.

"Početak polaganja jaja odvija se kada srednja dnevna temperatura dostigne 25ºC. Životni ciklus od jajeta do odrasle jedinke može da traje od sedam do 14 dana. Usled njihove ishrane, na listovima dolazi do promena u vidu hloroze, pegavosti, malformacije lisnih delova", kaže dipl.ing Slobodan Gošić iz PSSS Šabac.

Simptomi

Primetićete svetlozelene mrlje na listovima, koje se vremenom šire, zahvataju veći deo površine lista i dobijaju žućkastu boju. Dolazi i do povijanja lisnog nerva na dole. Površina lista postaje neravna, a dolazi i do smanjenja maljavosti naličja listova. Mladi listovi se kovrdžaju, dok se vršni izbojci suše.

Suzbijanje grinje

Tokom kretanja vegetacije, potrebno je obaviti pregled rodnih pupoljaka, a suzbijanje prezimljujućeg imaga obaviti pre nego što počne da polaže jaja.

"Preparati na bazi abamektina pokazali su dobru efikasnost. Ukoliko je potrebno, izvodi se još jedan tretman, najkasnije pred početak cvetanja. Koriste se preparati na bazi buprofezina, spirodiklofena, fenpiroksimata", savetuje Gošić.

Preparati koji preporučuje PIS Srbija: Vertimec 018EC (abamektin) ili Abastate (abamektin) 0,075%, Envidor (spirodiklofen) 0,4 l/ha ili Ortus (fenpiroksimat) 0,1%.

Foto: PIS Srbija


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Eriofidna grinja lista maline Phyllocoptes gracilis Slobodan Gošić Sredstva za suzbijanje grinje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]