Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita trešnje
  • 25.05.2018. 10:00

Trešnjina muva ugrožava srednjestasne sorte

U zavisnosti od temperature, odrasli insekti se pojavljuju od sredine maja do kraja jula.

Foto: PIS Vojvodina / Milenko Gavrilović
  • 576
  • 31
  • 0

Trešnjina muva (Rhagoletis cerasi) je veoma štetan insekt, a njene larve su glavni krivci. Rezultat su crvljivi plodovi, koji se ne mogu koristiti u ishrani. Ovaj insekt je dug do pola centimetra, crne boje sa žutim mrljama. Ima ga u svim krajevima u kojima se gaje trešnja i višnja. U zavisnosti od temperature, odrasli insekti se pojavljuju od sredine maja do kraja jula.

"Kada ženke polažu jaja, plodovi počinju da menjaju boju. Rane trešnje obično izbegnu fazu polaganja jaja, ali su na udaru srednjestasne sorte i trešanja i višanja", kaže dipl.inž. Sandra Miletaković.

Kada je suvo i toplo vreme, jedna ženka može da položi 80 jaja. Larve se pile nedelju dana kasnije. Ubušuju se u plodove i hrane njihovim sokom i mesom. Razvoj larvi traje oko mesec dana. Tada napuštaju plodove i spuštaju se u zemljište, gde prezime.

Trešnjina muva - kako je prepoznati i suzbiti

Suzbijanje trešnjine muve

Štete od trešnjine muve mogu se sprečiti ili smanjiti mehanički i hemijski. Odrasli insekti se izlovljavaju lovnim klopkama. Mogu da se hvataju i na ploče od impregniranog kartona ili plastike, koji su obojeni fluerescentno žuto i premazani trajnim bezmirisnim lepkom. Klopke se
postavljaju na grane voćaka. 

"Suzbijanje trešnjine muve se može uraditi sledećim preparatima : Lamdex, Decis, Perfekthion. Rastvor za prskanje napraviti u preporučenim koncentracijama, uz obavezno poštovanje karence prilikom primene preparata", napominje Miletakovićeva.

Izvor: Bilten Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kruševac


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Trešnjina muva Zaštita Suzbijanje trešnjine Muve Sandra Miletaković Kruševac Rhagoletis cerasi Klopke


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta