Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupina
  • 11.08.2020. 16:30
  • Grad Beograd, Obrenovac

U Obrenovcu uspešan uzgoj kupine - sve se proda istog dana

Kada je čvrsto rešio da se u slobodno vreme bavi voćarstvom, eksperimentalno je podigao zasad šljiva, kajsija i malina, ali su se najisplativije pokazale kupine. Njegova parcela zasađena je u februaru prošle godine, a Danko Jovanović iz Obrenovca kaže da je eksperiment uspeo.

Foto: Facebook/Danko Jovanović
  • 1.254
  • 277
  • 0

Obrenovac je poznat povrtarski kraj, ali se poslednjih nekoliko godina mnogi poljoprivrednici odlučuju za voćarstvo. Među njima je i Danko Jovanović iz Urovaca. Iako stalno zaposlen, posao sa kupinama doživljava kao hobi i mogućnost da dodatno zaradi. Sve što proizvede odmah proda, i to na virtuelnoj obrenovačkoj pijaci koja i dalje uspešno posluje.

Kada je čvrsto rešio da se u slobodno vreme bavi voćarstvom, eksperimentalno je podigao zasad šljiva, kajsija i malina, ali su se najisplativije pokazale kupine. Njegova parcela zasađena je u februaru prošle godine, a Jovanović kaže da je eksperiment uspeo.

Reputaciju srpske kupine ne prati i cena proizvoda?

"Posadio sam malu količinu kupina, da vidim da li prosto uspeva u našem podnevlju. Zasad sam dobio iz mačvanskog Prnjavora i zasadio sam kupinu sorte loh nes koja se odlično pokazala kod nas, i onda smo to proširili na nekih 580 metara zasada", započinje priču Jovanović. 

I do četiri tone na 10 ari

Kupine na površini od 35 ari zahtevaju mnogo posla, ali sve je lakše kada je godina rodna. Ova sorta kupine daje veoma visoke prinose i u punom rodu od treće godine može obezbediti prinos i do četiri tone na 10 ari. Loh nes ima krupne plodove prosečne težine 6,5 grama, a plodovi ove kupine veoma su slatki, što je odlično za pripremu sokova ili kompota. 

"Ove godine je druga rodna godina, gde je prinos oko dve i po tone na povšini od 35 ari." 

Rano govoriti o ceni kupine - ipak, loh nes će bolje proći?

U radnoj akciji kada je berba učestvuje čitava porodica, komšije, prijatelji čak i kada je napolju 35 stepeni.

"Berba traje po čitav dan i posla je mnogo pogotovo oko orezivanja i branja. Kupine su dobre za zdravlje, ali su odlične i za boju", kažu kroz šalu berači, pa se preplanula boja poput one na moru dobija posle dva sata branja kupine.

Kvalitet kupine brzo prodaje robu

Sve je mnogo lakše kada roba brzo nađe put do kupca.

"Kupce smo uglavnom do sada, posle svega ovoga što se dešavalo sa virusom korona nalazli na fejsbuk stranici Pijaca Obrenovac gde su ljudi masovno naručivali, kada se uvere u kvalitet kupine", kaže ovaj domaćin.

I to je dobra stvar koja je nastala tokom epidemije virusa korona, onlajn pijaca u Obrenovcu i dalje radi, i na taj način omogućava malim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode na tržište. 

"Mi danas u toku dana beremo i na ovoj temepraturi od oko 35 stepeni to obavimo do nekih šest, sedam sati posle podne, izmerimo, javimo svima koji su nam naručili i odnesemo svima na kućnu adresu."

U planu kupinovo vino

I sve što naberu Jovanovići istog dana prodaju, dnevno i do 150 kilograma sveže ubrane kupine. Sa ovakvom sortom Jovanovići planiraju proširenje proizvodnje kao i brendiranje kupinovog vina

Šta sve treba da znate o proizvodnji vina od kupina

"Kupine iz ove sorte su veoma slatke, čvrste stone kupine. Pošto imamo prijavljeno poljoprivredno gazdinstvo u planu nam je da proširimo zasad i kasnije da napravimo svoj brend kupinovog vina koje smo počeli da pravimo u manjoj količini, ali kada proširimo zasad proširićemo i proizvodnju vina", kaže Jovanović. 

Da bi proizvodili svoje kupinovo vino, Jovanoviči planiraju još jedan zasad na 35 ari, a s obzirom na veliku pomoć, izvesno je da će svoje planove ostvariti već naredne sezone.


Povezana biljna vrsta

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Tagovi

Kupina Zasad kupine Danko Jovanović Berba kupine Prodaja kupine Online prodaja Loh nes Kupinovo vino


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao