Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinjaci
  • 19.06.2020. 08:00
  • Zlatiborski okrug, Nova Varoš

U opštini Nova Varoš niče 50 novih malinjaka

U opštinskoj upravi kažu, da će donaciju od 2.000 sadnica čija je vrednost oko 600 evra, dobiti samo ono prijavljeno gazdinstva koje pripremi zemljište za sadnju u skladu sa savetima struke.

Foto: Željko Dulanović
  • 212
  • 43
  • 0

Opština Nova Varoš i Udruženje proizvođača jagodičastog voća "Zlatni breg" pomoći će sa po 2.000 sertifikovanih sadnica malina ukupno 50 seoskih gazdinstava koja imaju želju da se bave ovom vrstom voćarske proizvodnje. Za realizaciju projekta "Unapređenje voćarstva na teritoriji opštine Nova Varoš" obezbeđeno je 100.000 sadnica sorte vilamet iz matičnog zasada pomenutog Udruženja, a svaki od zainteresovanih voćara dobiće sadnica za podizanje 10 ari malinjaka.

Za malinu - 250 dinara?

Ukupna vrednost projekta je 13 miliona dinara, a za besplatne sadnice maline od sredine juna će moći da konkurišu nosioci poljoprivrednog gazdinstva koji nisu stariji od 50 godina. U opštinskoj upravi kažu, da će donaciju od 2.000 sadnica čija je vrednost oko 600 evra, dobiti samo ono prijavljeno gazdinstva koje pripremi zemljište za sadnju u skladu sa savetima struke.

"Malinjak od deset ari može da obradi jedna porodica bez pomoći sa strane, i da na njemu ostvari solidan prihod, a upravo razvoj ovakvih malih porodičnih biznisa u poljoprivredi predstavlja jedan od uslova opstanka i razvoja ruralnih područja kakvo je naše. Ujedno, kroz ovaj projekat želimo i da unapredimo voćarsku proizvodnju kroz podizanje novih plantaža maline, za koju postoji siguran plasman i organizovani otkup", kaže Milutin Živković, predsednik Udruženja "Zlatni breg".

Selekcija prijavljenih parcela i kontrola agrotehničkih mera

Novi malinjaci biće podignuti po principima savremene voćarske proizvodnje. Opština Nova Varoš i pomenuto Udruženje formiraće Komisiju za monitoring i evaluaciju projekta, koja će imati zadatak da obavlja selekciju prijavljenih parcela, kao i da kontroliše primenu agrotehničkih mera pre i tokom sadnje.

Udruženje će formirati i Komisiju za monitoring i evaluaciju projekta

"Stručnjaci koji će biti angažovani na ovom projektu svojim znanjem i prisustvom pomoći će da sve tehnološke i agrotehničke mere budu urađene pravovremeno i u skladu sa pravilima struke. Opština će u okviru projekta finansirati agrohemijsku analizu zemljišta na prijavljenim parcelama. Sprovođenje mera popravke plodnosti zemljišta će obavljati svako domaćinstvo na osnovu preporuka akreditovane laboratorije, dok će opština obezbediti neophodno đubrivo", kaže Živković.

Najviše malinjaka na nižim nadmorskim visinama

U novovaroškom kraju malinja se gaji na oko 60 hektara, što je znatno manje nego u susednim opštinama Priboj i Prijepolje, gde je malinarstvo poslednjih godina u ekspanziji. Malinjaci su uglavnom manje površine, 10 do 15 ari, a najviše ih je u selima na nižoj nadmorskoj visini, sa pitomijom klimom.

Dragan Spasić novu zaradu pronašao u proizvodnji maline

"Svake godine podigne se po neki novi malinjak, ali to nije ni približno u onom obimu kao u susednim opštinama. To je u neku ruku i razumljivo. Nova Varoš je izrazito stočarski kraj, pa u situaciji kada su nam sela sve praznija meštani uglavnom izbegavaju da sebi 'natovare' još jedan posao, jer i oko stoke i oko maline treba dosta rada", kaže Živković.


Tagovi

Podizanje malinjaka Opština Nova Varoš Uzgoj maline Poljoprivredna gazdinstva Milutin Živković Udruženje proizvođača jagodičastog voća Zlatni breg


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ako ste mislili da je ovo obična voda, varate se! Ovo je sok od matičnjaka koji ima snažno antivirusno dejstvo, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, sanira grčeve u stomaku, reguliše probavu i koristi se protiv nesanice. Da li želite rec... Više [+]