Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 12.06.2020. 10:30

Za malinu - 250 dinara?

Poznavaoci tvrde da je ponuđena cena isključivo rezultat celokupnog stanja na svetskom tržištu, gde vlada nestašica ovog voća. Stare zalihe kod naših tradicionalnih kupaca sve su manje, a potražnja za kvalitetnom malinom raste na globalnom nivou.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 3.050
  • 736
  • 0

Pred sam početak berbe maline u mačvanskom kraju juče je objavljena vest da je jedna hladnjača ponudila proizvođačima 250 dinara za ekstra klasu ovog voća. Za sada je sa ovom ponudom, navodno, izašla samo jedna hladnjača iz Pančeva, prenosi list Politika.

Iako nas do berbe u glavnim malinarskim krajevima dele oko dve sedmice, jasno je da je ovo i više nego dobra vest za proizvođače, kojima je prošle godine, u isto vreme, za malinu najpre nuđeno svega 100 dinara. Inače, prosečna prošlogodišnja cena dostigla je kasnije između 160 i 180 dinara.

Malina: Šta se promenilo za 12 godina?

Iz Radne grupe za malinu, kažu da ako rod bude 'niži, kao što se pretpostavlja, onda će i malina biti bolje plaćena'. Smatra se da će cena dostići vrhunac na kraju berbe u planinskim područjima i da će tržište, svakako, sve regulisati.

Cena zavisi od svetske ponude

Poznavaoci tvrde da je ponuđena cena isključivo rezultat celokupnog stanja na svetskom tržištu, gde vlada nestašica ovog voća. Stare zalihe kod naših tradicionalnih kupaca sve su manje, a potražnja za kvalitetnom malinom raste na globalnom nivou.

Takođe, ističe se da će zbog negativne kampanje i manipulacije sa proizvedenim količinama, kako kod nas tako i svetu, ovogodišnja cena koja će biti plaćena domaćim proizvođačima biti zapravo ona koju su otkupljivači postizali u izvozu, istražuje ovaj list.

Radnike je teško naći

Kako je za Betu rekao, a preneo Danas, Predsednik Asocijacije proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović, malina ove godine neće biti puno u ponudi jer su u Srbiji skoro ispražnjene zalihe, a ovogodišnji rod je nevremenom i bolestima prepolovljen i u Poljskoj i Čileu gde se to voće najviše proizvodi. Kod nas je samo nevreme 'skinulo' 30 odsto roda. Berba je na pomolu, a već je postalo izazovno naći radnike.

Malina stiže - čeka se otkupna cena, a berača nema?

Kako smo ranije pisali, po oglasima i na društvenim mrežama već se traže radnici za branje malina, a na jedom od njih je navedeno da je dnevnica 3.000 dinara uz obezbeđen prevoz. I ne traže, na primer, samo valjevski malinari berače, već su sve češći i oglasi proizvođača malina iz ariljskog kraja i ostatka Srbije.


Tagovi

Cena maline Berba maline Stanje na tržištu Radna grupa za malinu Dobrivoje Radović Rod maline Berba Radnici


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]