Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posledice nevremena
  • 21.06.2024. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

U valjevskim selima led prepolovio prinose voća. Prijave za odštetu do 3. jula

Štab za vanredne situacije grada Valjeva i Gradska uprava Valjeva pozvali su sve proizvođače koji su imali štetu na zasadima da je prijave na pisarnici Gradske uprave.

Foto: Sanja Dovečer
  • 138
  • 18
  • 0

Valjevska i ubska sela, kao i Podgorinu, sredinom juna pogodile su velike nepogode praćene gradom i nema poljoprivredne kulture kojoj nije naneta šteta. Najviše su stradala sela Oglađenovac, Gola Glava, Miličinica, Gunjevci, Lopatanj, Prijezdić i Robaje. Stepen oštećenja na biljnim kulturama je različit, ali procena je da će u nekim zasadima šteta biti i do 50 odsto.  

"Na osnovu onoga što smo videli na terenu procenili smo da je šteta nekih 20 do 30 odsto, ali kako kažu naši štari 'i kad prođete kantom leda kroz vinograd, šteta je velika'. To je samo početak, a procena je da će gubici u vinogradima biti i 40 do 50 odsto", kaže stručni saradnik za voćarstvo u PSSS Valjevo Srđan Stanojlović.

Šljiva pretrpela veliku štetu

Podgorina je poznata po velikim površinama zasada šljive i tu se, takođe, primećuju značajna oštećenja.

"Oglađenovac, Crniljevo i Osečina su područja na kojima je bilo jakog grada. Tu su velike štete na plodovima koji su ostali, ali ima i puno zbačenog ploda."

Stanojlović kaže da je osiguranje useva veoma važno

Naš sagovornik kaže da su šljivici lepo rodili, ali da je nevreme učinilo svoje.

"Na žalost, naši ljudi i dalje ne osiguravaju voćnjake i njive. Mali je broj onih koji su to učinili, tako da ne mogu ni da nadoknade štetu", kaže Stanojlović napominjući da je za malinare mnogo bolje da osiguraju kvalitet, a ne količinu ploda.

"Osiguravajuće kuće nisu rado osiguravale malinu ove godine. Ipak, poljoprivredna proizvodnja trebala bi da bude sigurna, bar u nekom delu. Tako bi se uz pomoć osiguranja i uz pomoć države pokrile štete od elementarnih nepogoda ukoliko ih bude."

Pomoć poljoprivrednicima najvažnija

Evidentno je, dodaje, da klimatske promene sve više uzimaju maha

"Vidimo da dolaze sve topliji i topliji periodi. Iz godine u godinu imamo toplotne talase koji su ozbiljni i veliki, teško padaju biljkama. Nemamo vodu, nismo se spremili za to i zato imamo ozbiljne štete i od suša, ali i od ekstremnih padavina, kiše, grada, bujičnih poplava.“

Stručnjaci savetuju duboku obradu zemljišta i navodnjavanje. Ove mere se posebno odnose na malinare i kupinare kako bi spremno dočekali visoke temperature. Stanojlović ističe da za sto moraju sesti svi, da se vidi kako da se pomogne proizvođačima.

"Kada se pomogne poljoprivredniku, to je onda čitav lanac u kojem su i otkupljivači i država. Tada ceo sistem i društvo imaju koristi."

Malinari traže sastanak sa premijerom i predsednikom

Štab za vanredne situacije grada Valjeva i Gradska uprava Valjeva pozvali su sve proizvođače koji su imali štetu na zasadima kao posledicu olujnog nevremena sa gradom, da je prijave na pisarnici Gradske uprave. Rok za podnošenje prijave je 3. jul tekuće godine.


Foto prilog


Tagovi

Nevreme Posledice oluje Srđan Stanojlović PSSS Valjevo Osiguranje useva


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.