Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi malinara
  • 02.07.2024. 16:00

Udruženje malinara Vilamet: Sastanak sa ministrom ili opet protesti

Još jedan problem sa kojim se sada malinari suočavaju je taj što mnogi hladnjačari ne poštuju dogovorenu otkupnu cenu i kasne sa isplatama.

Foto: Mileta Pilčević
  • 189
  • 13
  • 0

Udruženje malinara "Vilamet" iz Arilja uputilo je zahtev za sastanak sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem i očekuju da će ih on što pre pozvati i saslušati. Kako kažu, rod maline je prepolovljen, otkupna cena od 250 dinara po kilogramu ne pokriva ni troškove proizvodnje, a isplate od strane otkupljivača kasne.

Borili su se malinari početkom juna da otkupna cena ovogodišnjeg roda bude 350 dinara plus PDV. Išli su na nekoliko sastanaka u Ministarstvo poljoprivrede, organizovali dva protesta (naslovna fotografija, op.autora), ali nisu se izborili za svoje zahteve. Dogovorena je preporučena otkupna cena maline od 250 dinara po kilogramu, uz napomenu da će razmer dobiti proizvođača i hladnjačara biti u odnosu 60 prema 40 odsto od postignute izvozne cene, u korist proizvođača.

"Berba je pri kraju, a po onome što do sada vidimo, rod u Arilju i okolini je prepolovljen. Oko pet tona imamo po hektaru, prošle godine je išlo i do deset. Ipak, kvalitet maline je odličan", kaže predsednik Udruženja malinara "Vilamet" Mileta Pilčević.

"Saterani smo u ćošak"

Slab rod i niska otkupna cena, kaže on, ne pokrivaju osnovne troškove proizvodnje ni dnevnice za radnike koji beru malinu. Još jedan problem sa kojim se sada malinari suočavaju je taj što mnogi hladnjačari ne poštuju dogovorenu otkupnu cenu i kasne sa isplatama

"Cena u Arilju je uglavnom 250 dinara, u okolini je 230, negde i 220 dinara po kilogramu. Retki su oni koji imaju svoje hladnjače i primorani smo da malinu prodajemo. Otkupljivači kasne sa isplatama i država mora da nam pomogne da se to reši."

Zbog svega ovoga, tražili su hitan sastanak sa ministrom Martinovićem. 

"Ne želimo da idemo na ulice ni pred Vladu, ali smo spremni i na taj korak. Nismo protiv države ni protiv hladnjačara. Želimo da zajednički nađemo rešenje, da otkupna cena bude barem 300 dinara po kilogramu", kaže Pilčević.

Malinari traže sastanak sa premijerom i predsednikom

Kako dodaje, očekuje da će im iz Ministarstva poljoprivrede odgovoriti danas ili sutra. 

"Pozivamo ostala relevantna udruženja koja zastupaju interese malinara i hladnjačare da dođu na sastanak. Saterani smo u ćošak, naše porodice će biti gladne i proizvodnja maline će se ugasiti ako se ovako nastavi", zaključuje Pilčević.


Tagovi

Cena maline Mileta Pilčević Vilamet Hladnjačari Aleksandar Martinović Rod maline


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".