Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zasadi maline
  • 25.06.2019. 15:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo, Brankovina

Uprkos svim problemima, u valjevskom kraju sve više novih zasada maline

Vremenski uslovi ne odgovaraju ni proizvođačima malina. Pored toga, pred početak berbe, malinari nisu zadovoljni ni sa cenom ovog voća koja je 140 dinara. 

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 138
  • 22
  • 0

Vremenski uslovi ne odgovaraju ni proizvođačima malina. Pored toga, pred početak berbe, malinari nisu zadovoljni ni sa cenom ovog voća koja je 140 dinara. 

Ipak, u selu Brankovina, nedaleko od Valjeva, u proteklih nekoliko godina povećava se trend novih zasada malina. 

Kako uzgajati malinu Enrosadiru

Malinjak Radovana Lazarevića, jedan je od desetak novih zasada u ovom selu. Na mestima gde su se pre otprilike jednu deceniju krčili malinjaci, sada se ponovo beru najkvalitetnije maline

Uprkos svim probelima, kvalitet na visokom nivou

Ovo voće može uspešno da se uzgaja i u nizijskim predelima valjevskog podneblja, uprkos svim aktuelnim problemima sa kojima se voćari, odnosno, malinari suočavaju. Zbog ovih izazova, malinjaci su se sve više pomerali u brdske predele, ali situacija može da bude drugačija, potvrđuju i stručnjaci. 

Postignut dogovor malinara i ministarstva - inspekcije izlaze na teren

Ovo se moglo potvrditi i na Danima maline, u Brankovini, gde su malinrai istakli da ako bi poštovali sva stručna pravila u proizvodnji, to bi ih puno koštalo. Ipak, kvalitet voća je na visokom nivou, ali ističu da je cena najveći izazov za rentabilnost uzgoja malina, prenosi RTS

Pred početak ovogodišnje berbe, malinari iz valjevskog kraja ipak očekuju da će ova biti uspešnija od prethodnih, ali i da se zbog nezadovoljstva trenutnom cenom, neće kao prethodnih godina odustajati od dalje proizvodnje.


Izvori

RTS


Tagovi

Zasadi maline Berba maline Malinari Otkupna cena Radovan Lazarević Rentabilnost proizvodnje malina


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.