Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti jabuke
  • 06.10.2021. 16:00
  • Pirotski okrug, Prisjansko naselje

Virus mozaika jabuke - smanjuje porast izdanaka, plod i prinos

Glavni prirodni domaćin ovog virusa je jabuka, ali se među domaćine ubrajaju i šljiva, trešnja, breskva, malina, lešnik, hmelj, breza, divlji i pitomi kesten i drugo.

Foto: PIS Srbija
  • 87
  • 9
  • 0

Na području delovanja RC Pirot, u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, berba jabuka se privodi kraju. Vizuelnim pregledom zasada na lokalitetu Prisjansko naselje, na pojedinačnim stablima uočeni su simtomi koji ukazuju na prisustvo virusa mozaika jabuke (Apple mosaic virus-ApMV), izveštava Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Glavni prirodni domaćin ovog virusa je jabuka, ali se među domaćine ubrajaju i šljiva, trešnja, breskva, malina, lešnik, hmelj, breza, divlji i pitomi kesten i drugo. Virus utiče na smanjenje porasta izdanaka, oplođenje, veličinu ploda, prinos po stablu i sadržaj askorbinske kiseline u plodu.

Zlatni delišes i jonatan najosetljivije

Sorte jabuke zlatni delišes i jonatan spadaju među najosetljivije na ovaj virus. Na pomenutim sortama štete su izraženije, i zaražene biljke mogu dati prinos manji za 30-50 odsto. Simptomi su prisutni na listu u vidu jasno oivičenih, svetložutih pega, linija, tačaka, duž nerava.

Kod osetljivijih sorti simptomi se javljaju na celokupnom lišću, dok je kod manje osetljivih moguće prisustvo simptoma na pojedinim liskama. Neke sorte mogu biti i asimptomatične nakon infekcije virusom. Takođe, ponekad je potrebno da prođu i do dve godine da bi se simptomi razvili. Pege usled izloženosti suncu i sa razvojem bolesti dobijaju tamnu boju, nekrotiraju

Poznato je da je virus mozaika jabuke labilan virus jer na njegovu koncentraciju negativno utiču visoke temperature. Najveće koncentracije virusa se beleže u hladnijim vremenskim uslovima, u ranijim prolećnim mesecima, martu i aprilu.

Prenosi se i prilikom kalemljenja

Virus se najviše prenosi zaraženim podlogama ili prilikom kalemljenja, kalem-grančicama ili pupoljcima uzetih sa zaraženih stabala. Prirodni prenosioci ovog virusa nisu poznati.

Najbolji način kontrole virusa mozaika jabuke su preventivne mere:

  • Korišćenje zdravog sadnog materijala za podizanje zasada (sertifikovane sadnice);
  • Uklanjanje i spaljivanje zaraženih stabala iz voćnjaka i
  • Dezinfekcija alata kojim se vrši rezidba.

Jabuka na "udaru" bolesti i štetočina - kako je zaštititi?

Kako smo ranije pisali, ove godine velika oštećenja na jabuci ostavio je prolećni mraz, suša, grad u pojedinim delovima Srbije i štetočine poput jabukinog smotavca. Proizvođačima se, zarad borbe protiv ovog insekta, preporučuje primena insekticida na bazi aktivne materije hlornatraniliprol+abamektin u koncentraciji 0,075-0,11% sa karencom od 14 dana.


Tagovi

Prognozno-izveštajna služba Virus mozaika Bolesti jabuka Sadni materijal Nekrotično lišće Zlani delišeš Jonatan


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali za ovaj recept? -Potočarka -Vrhovi mlade Koprive -Dve vrste Divljeg luka -Cvetovi Jagorčevine, Ljubičice, i Plućnjaka. -Sirće Trnjine, maslinovo ulje, so Biljke očistiti i oprati. Koprivu kratko popariti i iseckati. Poročark... Više [+]