Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba višnje
  • 07.07.2022. 10:30

Višnja šumadinka za 100 dinara po kilogramu putuje za Moskvu

Za prvu klasu cena je bila 100 dinara a za drugu 80, ugovorili smo izvoz za Moskvu, rekao je otkupljivač i vlasnik hladnjače u Gornjoj Trnavi kod Topole Moma Vasiljević.

Foto: Marija Lazarević
  • 239
  • 70
  • 0

Cena višnje se ove godine kreće oko 40 dinara na jugu Srbije, što je za 10 do 15 dinara jeftinije nego prošle godine, iako su inputi proizvodnje dva do tri puta poskupeli. Međutim, u šumadijskom kraju se proizvođači mogu pohvaliti i dobrim rodom i kvalitetom, bar kad je u pitanju upravo sorta - šumadinka.

"Brzo je završen otkup oblačinske višnje jer smo u samom startu imali velike količine, dosta domaćina koristi tresače tako da je došlo do zagušenja na otkupnim mestima. Šumadinka je bila dobra, nismo očekivali da ima toliko zasada i sa takvim kvalitetom plodova.

Grada je bilo, ali ne puno tako da smo i te plodove sa manjim oštećenjima otkupljivali u drugu klasu.  Za prvu klasu cena je bila 100 dinara a za drugu 80, ugovorili smo izvoz za Moskvu", rekao je za TopPres otkupljivač i vlasnik hladnjače u Gornjoj Trnavi kod Topole Moma Vasiljević.

Ovo voće u maloprodaji, takođe ima "jaču" cenu, pa se tako, prema izveštaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, na pijaci u Čačku prodaje za 100 dinara. Protekle nedelje, njena cena kretala se od 60 u Beogradu i Nišu, 70 u Šapcu do 130 u Subotici, pa čak 150 dinara za kilogram u Novom Sadu.


Tagovi

Cena višnje Moma Vasiljević Višnja šumadinka Otkup višnje Izvoz voća


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...